Witaj
Gość

Wątek: Inflacja (?)  (Przeczytany 2816 razy)

• Pochwał: 2

• Sh!t happens... So do I XD
Inflacja (?)
« dnia: Sierpień 27, 2008, 10:40:48 pm »
Tak sobie założyłem ten wątek żeby podzielić się spostrzeżeniami :)

Otóż rynek DN niewiele różni od realnego rynku. I teraz weźmy pod uwagę, że osoby z lvl 50+ nie wydają swojej adeny w sklepach NPC (nie utylizują jej :P ), tylko ta adena ciągle jest w obrocie. I tak też Adena zdaje się tracić na wartości. Odkąd pare miechów temu przerwałem grę to ceny poszły ostro w góre od 50 do 100% nawet. Nie wydaje się wam że Drake (wiem - fantazja....) powinien zrobić jakieś miejsce "utylizacji" adeny?? (Mało kto wydaje adene u NPC, (nie liczmy SOE etc....) tylko cały czas jest w obrocie użytkowników) Wydaje mi się, że gdyby wprowadzony został jakiś NPC sprzedający atrakcyjne itemy po cenie np. 2kkk to ogólne ceny przedmiotów (np. taki CHP. Kiedyś był po 300 teraz podchodzi pod 600) poszły by w dół, bo adena stała by się by się bardziej wartościowa i stałaby się towarem pożądanym (do zakupu tego atrakcyjnego itemu). Szkoda, że nikt (drake - postać niemal mityczna, zabobon, bożek - obiekt modlitw wielu graczy o usprawnienie gry < powinni to walnąć do Wiki) nie wpadł na taki pomysł, bo wydaje mi się on nader logiczny :)

Pozdrawiam!

• Pochwał: 0

Odp: Inflacja (?)
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 27, 2008, 10:48:14 pm »
jesli sie nie myle to adena w postaci coinow caly czas schodzi z rynku, poniewaz dynasty mozna kupic tylko u donation manager czy cos w tym stylu, wiec podwyzka cen nie jest zwiazana z inflacja bo jej raczej niema a inflacja powinna raczej sie zmniejszac
.. We're all afraid of dark inside ourselves...

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 27, 2008, 10:57:47 pm »
Za mało się kupuje dynasty setów, żeby to wpłynęło znacząco na spadek ilości adeny na serwerze. Zauważ, że większość coinów, za które gracze kupują dynasty pochodzi z donacji bezpośrednio, a nie w skutek tradów, czy skupywania coinsów za adene. Tak przynajmniej ja podejrzewam, ale mogę się mylić :P.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2008, 11:00:45 pm wysłana przez Luss »

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 27, 2008, 11:01:26 pm »
Za mało się kupuje dynasty setów, żeby to wpłynęło znacząco na spadek ilości adeny na serwerze. Zauważ, że większość coinów, za które gracze kupują dynasty pochodzi z donacji bezpośrednio, a nie w skutek tradów, czy skupywania coinsów za adene.

To bez róznicy. Coiny nie zmniejszają ilości Adeny u użytkowników! Przecież jak kupisz coina to albo Donate, albo od użytkownika, a zpłacisz mu Adeną. Więc ilośc Adeny rośnie i rośnie i rośnie...... i nie ma gdzie się tego pozbyć ! I wydaje mi się że to jest duży problem

• Pochwał: -2

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 28, 2008, 12:29:10 am »
no nie wiem co powiedzieć (najlepsze na samym końcu)
tak masz racje.. i??? co z tego mamy lamentować tutaj 4 tygodnie nad tym jak jest a jak by mogło być...
Prawda jest taka że drake wprowadził Interlude i gospodarka dragona go jeb**...
Jedyną rozsądnym rozwiązaniem jest:
quest na horna (tradowalnego)
usunięcie coinów
wprowadzenie dynasty do spoila...

i myślisz że tam będzie? otóż muszę cię zmartwić bo DN zostanie juz taki.... na DN nikt już nie gra.... nie licząć FF, syndyków, LODów czy innych syfów... ludzie odchodzą bo DN już się wali.... a jak będzie znów źle (tak jak pod koniec C4) drake wprowadzi hellbounda, i potem znów zostawi to.... i tak będzie w kółko,
póki jest donator jest dragon...

btw.
Kiedyś założyłem podobny temat (głównie o serwie) i drogi pan mod dał mi czas do 15:00 na sentymenty, ciekawę ile da tobie...

pzdr
bd/sh....necro + noblese  (DRAGON x 15)
TH/DA  (DRAGON x 15)
sps/ee (arena x 200) ;)

• Pochwał: -1

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 28, 2008, 12:39:39 am »
ja dragonie grają tylko syndyki itp.? xD chyba troche dawno cie na serwie nie było a jak byłeś to sie zalogowałeś w "okresie DOWN" kiedy to serwery co chwile dawn były to i mało ludzi było... ja gram chodze na golki i widze wiele ludzi co robia np. pierwsza sube na serwie...
MasterOfSpirytus TH/SWS nobl klan B1A Dragon x15 ON
F1stM4st3r TYR/WC nobl Dragon x15 off
Orri SH/SE dragon x15 off

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 28, 2008, 12:49:04 am »
ja dragonie grają tylko syndyki itp.? xD chyba troche dawno cie na serwie nie było a jak byłeś to sie zalogowałeś w "okresie DOWN" kiedy to serwery co chwile dawn były to i mało ludzi było... ja gram chodze na golki i widze wiele ludzi co robia np. pierwsza sube na serwie...

Ja długo nie grałem, ale chyba Era Gwiezdnych Wojen (chyba wiecie o co chodzi ?) minęła. Chodziło mi głównie o to jak jest wasza opinia nt. wzrostu cen itp. Ot zwykła serweropoglądowa gatka-szmatka :)))))

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 28, 2008, 02:15:19 am »
Daab spodziewasz się eventu z blesedami ? :) . Po wakacjach zawsze ustają brawurowe rajdy cen w górę.

• BK...
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 28, 2008, 09:37:55 am »
Ja gram na NMie i nie odczuwam żadnych większych minusów Adeny na serwie, bo ceny takich pierdół jak CHP są jakie były, jedynie ceny itemów poszły w dół, ale raczej nie z tego powodu, że z każdym dniem jest coraz więcej adeny na serwerze... Adeny nie będziesz zarabiał przecież zbierając ją np. na BSie... Adene zyskasz dzięki Top dropom albo Enchantami itp... Tu nie o to chodzi żeby na serwie była 1 adena a weapon s wart był 0.5adena.. Wiesz jest pewien moment, że serwer jest przepełniony Itemami każdy prawie ma A i S grady, ale też łatwiej się dorobić tego.. A po za tym gospodarkę tworzymy my playerzy a nie GM.. Chcesz, żeby GM wprowadził Event, że za 1kkk kupisz sobie Set A grada??

@
A ludzie widzę, ale na DNa przybywają i ludzie proszę was żalicie się na ten serwer jakby to był jeden jedyny serwer na świecie, na którym możecie grać, a jeżeli wam się coś na nim nie podoba to powiedzcie CHCWD Ci Drake i grajcie na innym serwerze albo zajmijcie się szkoła, dziewczyną albo rodziną...
Thornsik mam nadzieje, że za te CHCWD minusika nie dostanę;:P
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2008, 09:46:03 am wysłana przez Rhodos »
Muthapukkin G's

Nightmare (Dragon-Network) x30

Kalmatar ( sh/bd +noblesse ) OFF
Avalor ( aw/sk +noblesse ) OFF

L2 Dex x4

Kemper 4x( bounty hunter ) ON
EmpQueen 4x ( shillien elder ) ON

• Pochwał: 6

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 28, 2008, 11:01:15 am »
A nie pamietacie czasów gdzie za adena nic nie mozna bylo kupic? teraz każdy set a grade mozna kupic poniżej 1kkk
kiedys trzeba bylo za mj lighta dac 5-6 dc gdzie coins chodzil po 900-1kkk
pamietajcie o tym ze ceny ksztaltuja ludzie, co do setów s grade tez ceny stanialy
to samo RB jawerly wiec nie wiem o czym wy mowicie? oczywiscie poszly w góre potki CHP itp
ale to wina tego ze od wejscia Interlude nie bylo mozliwosci uzywania l2w

i prosze jeszcze o jedno, nie uzywac skrotu DN jako Dragon x 15 bo to mylące
DN = dragon network a to jest 5 serwerow nie jeden  :wink:

Wiedźmin poszedł przez ogień i wodę, wstecz się nie oglądał. Ale nie wziął ni butów żelaznych ni kostura. Wziął tylko swój miecz wiedźmiński. Nie posłuchał słów wróżki. I dobrze zrobił, bo to była zła wróżka.

• BK...
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 28, 2008, 11:41:33 am »
Właśnie ja też za bardzo nie wiem o co chodzi Daabowi.. Daab trochę twoje słowa mijają się z prawdą, gdyż ceny Itemów nie poszły w górę, ale w dół i to sporo np. na NMie set a grade kosztował 10DC, a teraz 3DC, a adena nie ma znów takiego wpływu na to co DC i drop tych itemów i dynasty sety... Na x15 nie gram, więc dokładnei Ci nie powiem, ale aż tak bardzo x30 od x15 się nie różnią... Więc nie ubolewajcie nad tym, ze adena traci na wartosci, bo to nie adena traci, ale itemy...
Muthapukkin G's

Nightmare (Dragon-Network) x30

Kalmatar ( sh/bd +noblesse ) OFF
Avalor ( aw/sk +noblesse ) OFF

L2 Dex x4

Kemper 4x( bounty hunter ) ON
EmpQueen 4x ( shillien elder ) ON

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 28, 2008, 06:06:05 pm »
tylko gm shop moglby w jakis sposob zmniejszyc ilosc adeny na serwerze ale wezcie pod uwage fakt, ze jesli cos w sklepie kosztuje 10 kk to gracze obniza cene do 9kk. Dla przykladu zobaczcie jakie sa roznice pomiedzy itemami, ktore mozna nabyc z donatora i od innych graczy w przeliczeniu na adene :-) drake musialby obnizyc drastycznie ceny itemow w donator manager lub wprowadzic niektore za smieszne pieniadze ale wtedy znowu minusem bylby latwo dostepny sprzet.

Jedynym fer rozwiazaniem jest zmniejszenie ilosci adeny poprzez denominacje. np kazdy gracz dostaje 1/10 adeny ktora obecnie posiada - oczywiscie podobna zmiana musialaby dotknac donatora 1dc - 1/10 obecnej wartosci w adenie.
Drake tego nie zrobi z jednego powodu - jemu jest to na reke :-) Przy kupnie bosowek ich wartosc przekracza maksymalna kwote jaka mozna posiadac w inv. Tak wiec coiny sa niezbedne do trejdowania powazniejszego sprzetu. Tak wiec czy chcesz czy nie chcesz musisz kupowac donator coiny co pozwala donatorom zgarniecie satysfakcjonujacej kwoty w adenie.

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 07, 2008, 08:55:03 am »
Mi sie wydaje ze to cale zamieszanie z cenami to wynik braku donator coinow ktore jest ostatnio masowo wydawane na dynasty sety.
Na x15 juz ceny dc poszly 100% w gore i mysle ze to nie koniec.Chodzi mi glownie o to ze moze sety a utrzymaja sie w cenie ale za to sety s pojda w gore gdyz coin jak byl wart 300kk teraz stoii nawet i 600kk.
A to ze obcokrajowcy wola ostatnio kupowac coiny na allegro od polakow zamiast od dreaka to tez wplywa na owa sytuacje.

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 07, 2008, 09:36:33 am »
po ile stoi horn na dragonx15 ?

• Pochwał: 6

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 07, 2008, 10:08:42 am »
po ile stoi horn na dragonx15 ?

za 35 juz kupisz

Wiedźmin poszedł przez ogień i wodę, wstecz się nie oglądał. Ale nie wziął ni butów żelaznych ni kostura. Wziął tylko swój miecz wiedźmiński. Nie posłuchał słów wróżki. I dobrze zrobił, bo to była zła wróżka.

• Pochwał: -1

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 07, 2008, 07:20:45 pm »
35 dc to już norma jak coiny po ponad 400kk chodzą ;) jak sie poszuka można nawed taniej horna kupić, np mi sie udało jakieś 2 tyg. temu za 34 kupić a sprzedałem za 37 :) więc kupiłem se dtako seta i drako + f (troche coinow zostało a set +5+3+3+3 :D ) i musze horna dropić :P
MasterOfSpirytus TH/SWS nobl klan B1A Dragon x15 ON
F1stM4st3r TYR/WC nobl Dragon x15 off
Orri SH/SE dragon x15 off