Witaj
Gość

Wątek: Router UPS  (Przeczytany 2335 razy)

• Pochwał: 11

• Recenzent&Redaktor
Router UPS
« dnia: Maj 17, 2009, 07:44:14 pm »
Witam
Mam taki problem:

Używając routera wi-fi UPS na viscie przy części stron i po różnych czasach użytkowania nagle komputery zostają odczepione od internetu niby połączenie jest ale pakietów nie wysyła w sumie przy kompach z xp też jest taki problem. Czy ktoś potrafi pomóc w tej kwestii?

• Pochwał: 15

• Urażona dzidzia, urażona dzidzia!
Odp: Router UPS
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 17, 2009, 10:51:47 pm »
sprawa Qos ?

jakis ustawienia tego ?

Może proxy serwer przy routerze ? ;)

poprosze o screeny ustawień routera wtedy więcej powiem

• Recenzent&Redaktor
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2009, 05:19:21 am »
ja na routerach znam się tyle co go zrestartować i dać dalej dalej przy konfiguracji więc łopatologicznie prosze a to scerner z chyba ustawień;p

http://img268.imageshack.us/my.php?image=62300650.jpg

dzięki z góry za pomoc Maślan

• Onlife
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2009, 03:29:29 pm »
Nie jestem ekspertem ale widzę kilka problemów (przynajmniej mi się tak wydaje)
Po pierwsze kanał 6 w wielu przypadkach jest domyślnym kanałem i nikt tego nie zmienia. Sprawdź czy w twoim sąsiedztwie nie ma jeszcze kilku sieci na kanale 6. Jeżeli tak zmień numer kanału na jakiś niepowtarzalny.

Po drugie zamiast miernego WEP weź któryś WPA. WEP jest bardzo łatwo złamać, praktycznie to tak jakbyś nie miał zabezpieczenia. Ale przy WPA będziesz musiał ustawić hasło i w każdym komputerze ustawić w autologowaniu. Zaloguj się jakimś kompem do sieci, kliknij 2 razy w kompie na połączeniu sieciowym, weź Właściwości>zakładka Sieci bezprzewodowe>Właściwości pod oknem z nazwą sieci i tam wpisz szczegóły połączenia i hasło.

Co do reszty to za mało widać na tym screenie. Może ustaw adres statyczny dla każdego kompa (każdy komp ma przydzielony stały adres a nie są one przydzielane za każdym razem pokolei przez DHCP )

Proszę mnie ponowie fachowcy nie ganić jeżeli palnąłem jakąś bzdurę. Ekspertem od sieci nie jestem :P

//EDIT
Heh 500 post ^^
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2009, 03:36:19 pm wysłana przez doman18 »
It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
 When you worry you make it double

Cytat: naris
How to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!

• Recenzent&Redaktor
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 18, 2009, 04:48:18 pm »
Po pierwsze kanał 6 w wielu przypadkach jest domyślnym kanałem i nikt tego nie zmienia. Sprawdź czy w twoim sąsiedztwie nie ma jeszcze kilku sieci na kanale 6. Jeżeli tak zmień numer kanału na jakiś niepowtarzalny.

Po drugie zamiast miernego WEP weź któryś WPA. WEP jest bardzo łatwo złamać, praktycznie to tak jakbyś nie miał zabezpieczenia. Ale przy WPA będziesz musiał ustawić hasło i w każdym komputerze ustawić w autologowaniu. Zaloguj się jakimś kompem do sieci, kliknij 2 razy w kompie na połączeniu sieciowym, weź Właściwości>zakładka Sieci bezprzewodowe>Właściwości pod oknem z nazwą sieci i tam wpisz szczegóły połączenia i hasło.

Co do reszty to za mało widać na tym screenie. Może ustaw adres statyczny dla każdego kompa (każdy komp ma przydzielony stały adres a nie są one przydzielane za każdym razem pokolei przez DHCP )

Proszę mnie ponowie fachowcy nie ganić jeżeli palnąłem jakąś bzdurę. Ekspertem od sieci nie jestem :P

//EDIT
Heh 500 post ^^

kanał 6 jest nie zmienialnym kanałem

hasło przecież nic nie ma do zrywania sieci raczej

jakie ip trzeba wpisać w DNS server?

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 19, 2009, 07:45:43 am »

//EDIT
Heh 500 post ^^

kanał 6 jest nie zmienialnym kanałem

hasło przecież nic nie ma do zrywania sieci raczej

jakie ip trzeba wpisać w DNS server?

siec <---> router (Nie trzeba dns

Komputery <---> router - ip w kazdym kompie: Preferowany Serwer DNS : Ip[ rotera, Alternatywny dns - nic nie wpisuj

• Pochwał: 23

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 19, 2009, 09:41:06 am »
Co do serwerów DNS, to powinieneś zapytać swojego ISP (czyli Internet Service Provider a po naszemu dostawca usług internetowych) czy posiada takowy i wpisać ich (bo z reguły są dwa) IP. Jak nie, to można posłużyć się serwerami tepsy. Zagooglaj i poszukaj IP. Ja nie znam, bo jestem na orange z UK :)
Wpisanie adresów DNS nie jest niezbędne, ale w niektórych przypadkach w znacznym stopniu przyspiesza działanie netu.
Serwer DNS "tłumaczy" wpisywane adresy w formie url'i (czyli zapisu słownego w postaci www.onet.pl, czy też www.lineage2.com.pl) na adresy w postaci IP, czyli np. 212.45.2.64 czy też 92.145.67.33.

Pozdrawiam
Piszę poprawnie po polsku
Official/Retail NA serv.Hindemith->Phoenix->Chronos-> Naia
Heallweg Iss Enchanter 99 /Siegel Knight 99 /ElementalSummoner80/ HawkEye80  - Clan: Einheit (Nova) Ally: Twilight
Ponadto: Feoh; Aeore; Yul;

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 19, 2009, 07:45:07 pm »
Jeżeli ISP ma dns to przyspiesza - jeżeli nie ma dns to nic Ci nie zmienia