Witaj
Gość

Wątek: Cardinal - Poradnik, dyskusja flame  (Przeczytany 100203 razy)

• Pochwał: 2

Odp: Cardinal - Poradnik, dyskusja flame
« Odpowiedź #100 dnia: Luty 19, 2011, 11:44:09 am »
ano, jak sie nie ma farta to i w am-ce się nie dostanie ja już wszystkiego probowalem, wczoraj 30 hg ls i 5 top - 0 skilla :d najwiecej mid-ow probowalem bo ok 400 no i coz mialem wszystkie nuki z masowek, winda nawet 3 razy ;] Najgorsze jest to zeby cokolwiek na oly robic to trzeba miec nuka w czym kolwiek, bo bicie wind strajkiem albo na inkwi nie wychodzi za dobrze, bez nuka na styk robie 10 walk dziennie jak mam farta, ale ile sie musze na wkurzac.

• Pochwał: 3

« Odpowiedź #101 dnia: Luty 19, 2011, 01:49:36 pm »
pokit pocieszę się, nie zapomnę jak kiedyś gdy postanowiłem zagrać ee i miałem Amke 150 dark postanowiłem wbić do niej nuka, za 1 lsem wszedł nuk dark lvl 10, a było to na low rate i kompletnie kasy nie miałem  :P

Alarion  :respekt:

• Pochwał: 0

« Odpowiedź #102 dnia: Luty 20, 2011, 04:24:42 pm »
Miło, że się komuś chciało to czytać i jeszcze względnie podobało/pomogło : >

Jeszcze lekki update co do OE Mana Burn'a i mana Storm'a.

Pokit, po prostu masz dużego pecha. Szansa na trafienei aoe nuka jest taka sama jak na trafienie zwykłego, więc potencjalnie już kilkanaście razy mogłeś go mieć.

Fakt, że bez nuka w augu na oly jest lipa straszna. Wypalenie many przeciwnikowi nie daje gwarancji, że go ubijesz na inq. Wiele postaci jak różni DD (Kamele/orki/daggerzy) pojadą cię po prostu z samych sucharów (regular ataki) zanim tobie się uda tymi śmiesznymi holy atakami go ścisnąć... A taki dagger/tyrek to jeszcze jak mają PvP to ci połowę buffów zrzucą xD
Alarion - EdgeWalker   {Amber} Party Leader
ArcheAge  Server: Kyprosa! / West side

Cat Drama Maker

« Odpowiedź #103 dnia: Luty 20, 2011, 04:29:32 pm »
deske, jak masz szczescie a on nie to jeszcze na inq zabijesz ;D

• Pochwał: 2

« Odpowiedź #104 dnia: Luty 20, 2011, 04:37:46 pm »
deske, jak masz szczescie a on nie to jeszcze na inq zabijesz ;D

nie do końca, póki co każdy melee mnie leje jeżeli nie wejdzie root z regularow. Dużo lepiej na oly idzie bijąc z wind strika i na inkwi dopiero jak typ bez many i na roocie ze zbitym cp.

« Odpowiedź #105 dnia: Luty 20, 2011, 04:47:29 pm »
raczej chodzilo mi o divine protection -> jak wejda kryty to na +, a jak nie to qq

ofc, mile widziany active wm :D

« Odpowiedź #106 dnia: Luty 27, 2011, 06:48:35 pm »
ja mam jeszcze jedno pytanie...

Dlaczego certy i OE na mdef ?  :shock:
L2 Ex x10
Cardinal Lvl 85 / Vorpal set

« Odpowiedź #107 dnia: Luty 27, 2011, 06:57:35 pm »
bo p.defa zwiekszy ci o 50, a m.defa o 100

i p.def nie jest tak wazny jak m.def

« Odpowiedź #108 dnia: Luty 28, 2011, 11:24:14 am »
Nie do końca rozumiem, co masz na myśli.

Certy z 65 i 70 tylko i wyłącznie na M def. To jest uniwersalne dla każdej profki ze względu na ilość poszczególnych statystyk.

z 75 to celka/ud/ spirit (ew CP)

nie wiem co masz na myśli mówiąc "OE"

Cat Drama Maker

« Odpowiedź #109 dnia: Luty 28, 2011, 12:02:52 pm »

Certy z 65 i 70 tylko i wyłącznie na M def. To jest uniwersalne dla każdej profki ze względu na ilość poszczególnych statystyk.

moze chodzi o robe mastery OE na m.def

« Odpowiedź #110 dnia: Marzec 01, 2011, 12:46:02 am »

moze chodzi o robe mastery OE na m.def

dokładnie o to pytam. Nie dość że certy na mdef to i Robe Mastery też?

Jeśli chodzi o certy z 75 to mam już (na moim priv można 4) Celke/UD/CP i Mastery pdef. Spirita nie chcialem bo za dużo byłoby tych "counter-ów"
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2011, 12:48:02 am wysłana przez denishome »
L2 Ex x10

« Odpowiedź #111 dnia: Marzec 01, 2011, 01:24:04 am »
nie będę się wypowiadał co do 4 certów, bo dla mnei takie privowskie modyfikacje są śmieszne po prostu, no ale jak kto lubi. Co do spirita, pisałem, że jak ktoś nei czuje się do tego przekonany, może wziąć CP, ale imho jednak ten spirit jest trochę lepszy w ogólnym rozrachunku.

W kwestii enchantu robe mastery na M defa, to bodajże każdy (albo prawie każdy) +1 na tym pasywie daje +1 % m defa. 1% m defa > 1 % p defa, a z robe mastery nie wyciągniesz dobrego p defa. Generalnie Mele DPS jest dla ciebie o tyle mniejszym zagrożeniem, że masz większe pole do popisu gdy biją cię melasy. Natomiast gdy biorą cię na target nukerzy, to nawet mimo dobrego m defa potrafią cię czasem ściągnąć na 2 vortexy i slugi, dlatego M defa nigdy nie jest za mało. Powie ci to w sumie każdy cardi grający na ofie/ ru ofie gdy po jakimś czasie oceni PvP z party nuków i PvP z party mele.

Cat Drama Maker

« Odpowiedź #112 dnia: Marzec 01, 2011, 07:35:40 am »
poza tym DPSy mozna kontrowac buffami a nukerow juz nie tak bardzo

« Odpowiedź #113 dnia: Marzec 01, 2011, 07:58:02 am »
nie będę się wypowiadał co do 4 certów, bo dla mnei takie privowskie modyfikacje są śmieszne po prostu, no ale jak kto lubi.
Dokładnie. Uwierz mi, chciałby grać na oficialu czy też RU-offie, ale najzwyczajniej mnie na to nie stać. (finansowo i czasowo).

Co do spirita - wolałem wybrać CP (i oczywiście passywny pdef <- do zmiany na mdef) żeby nie padać tak często na PvP. Nie dalej jak w zeszłą Niedziele na siege pod Rune walka obu stron trwała równe 15 min przed mostem! Spirit nie wiele by mi dał, bo co z tego że szybciej bym leczył skoro i tak kilkakrotnie brakowało mi MP i musiałem się Salvem ratować...

Oczywiście dzięki wielkie za wyjaśnienie dotyczące "podkręcania" mdefa - już loguję żeby pozmieniać :)

p.s.
Oczywiście czekam na część dotyczącą OLY
L2 Ex x10

« Odpowiedź #114 dnia: Marzec 01, 2011, 10:05:35 am »
nie będę się wypowiadał co do 4 certów, bo dla mnei takie privowskie modyfikacje są śmieszne po prostu, no ale jak kto lubi.
Dokładnie. Uwierz mi, chciałby grać na oficialu czy też RU-offie, ale najzwyczajniej mnie na to nie stać. (finansowo i czasowo).

Wielu tak mówiło, dopóki się nei przekonalo, że usprawnienia w expieniu w H5 są na tyle duże, że exp w cale źle nie idzie ; )

Co do spirita - wolałem wybrać CP (i oczywiście passywny pdef <- do zmiany na mdef) żeby nie padać tak często na PvP. Nie dalej jak w zeszłą Niedziele na siege pod Rune walka obu stron trwała równe 15 min przed mostem! Spirit nie wiele by mi dał, bo co z tego że szybciej bym leczył skoro i tak kilkakrotnie brakowało mi MP i musiałem się Salvem ratować...

to że na siege szybko brakło ci many, może świadczyć o kilku czynnikach:
a) Enemy za mocno ubrani dla twojego party i po prostu obrywali duże hity bardzo (co na siege nie jest specjlanie dziwne)
b) nie miałeś ze sobą kury do rechargu i potek na manę (zarówno siegowych i zwykłych).
c) co jakiś czas nie biegałeś healując z songami i/lub clarity. Pytanie też, na ile wasz EE ma ++Clarity i na ile ty masz swoje skille obniżające zużycie many (Np. GBH, Divine Lore itd.)

Kontrolując te wszystkie aspekty, nie mam poważniejszych kłopotów z maną w sumie. Daje radę lajtowo przez jakieś 20-30 min siege (ofc z aktywnym EE) i nie tylko healować, ale wrzucać też massowe debuffy. Co jakiś czas poza tym, któryś z cardi z twojego klanu powinien dać sublime'a, co daje ładne podładowanie.

W sumie po mału zaczynam w ten sposób pisać 3 część, ale całość (w tym oly) jeszcze trochę. sporo się ostatnio u mnei działo i nie miałem czasu spokojnie usiąść przy tym. Jednak mam nadzieję, że się nikt jakoś specjlanie nie rozczaruje gdy już napiszę.

Cat Drama Maker

• Pochwał: 4

« Odpowiedź #115 dnia: Marzec 01, 2011, 11:47:19 am »
Robe Mastery enchantowane na m.def dawało 25% na GE, nie wiem jak to jest na Freyi/H5, ale wątpię aby się coś zmieniło.
http://lendar.ath.cx/ Na tej stronce zawsze sprawdzałem wszystkie enchanty i się wszystko zgadzało, ale nie jest ona zaktualizowana do H5 ;/

« Odpowiedź #116 dnia: Marzec 01, 2011, 01:41:11 pm »
to by się zgadzało, bo u mnei mam na +17 póki co i prawie każdy enchant dawał +1%

Cat Drama Maker

« Odpowiedź #117 dnia: Marzec 10, 2011, 11:09:14 pm »
 http://mit.net.ru/Moovs/drez/ - CM5-TheReborn.avi   
Niby Xisko byl/jest lepszy od Meiry i w przeciwieństwie do niego nie używa rangera.

Mental - Cardinal @ Khadia x5 - Everyday Normal Crew

« Odpowiedź #118 dnia: Marzec 10, 2011, 11:13:41 pm »
Niby Xisko byl/jest lepszy od Meiry i w przeciwieństwie do niego nie używa rangera.
???????????????????????????

pogrubione -> dobry zart

« Odpowiedź #119 dnia: Marzec 10, 2011, 11:19:11 pm »
Nie używał, przed chwila z nim gadałem o najlepszych bp i o starych dobrych czasach i doszliśmy do wniosku że jest to chyba najlepszy filmik z pro bp.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 11:23:01 pm wysłana przez No1 »
Mental - Cardinal @ Khadia x5 - Everyday Normal Crew

« Odpowiedź #120 dnia: Marzec 16, 2011, 11:55:19 pm »
Ostatni update dot. informacji jak bindować skille na zwykłej klawiaturze w grze, gdyż kilka osób poruszało ostatnio ten wątek na PM i nie chce każdemu odpisywać z osobna : )

Jest to 2 sekcji poradnika gdzieś na początku mniej więcej. Update kolorem fioletowym.

Cat Drama Maker

« Odpowiedź #121 dnia: Kwiecień 08, 2011, 06:04:33 pm »
Alarion, napisałeś, że mana burn tylko na cost, a zwłaszcza w warunkach oli.

Mógłbyś przybliżyć, bo nie mogę się doczekać tej 3 części :)

« Odpowiedź #122 dnia: Kwiecień 09, 2011, 12:15:32 pm »
Dobra, zeszło się stanowczo za długo, ale zebrałem już sporo obserwacji, opinii i doświadczenia, a przede wszystkim chęci, by napisać 3 część poradnika:

"Mass PvP  u Cardiego"

Cały urok tej rozgrywki polega na dużo dokładniejszym przygotowaniu się do niego (sprzętowo) niż do większości innych akcji w tej grze. Jest bardzo dużo szczególików, które pozwalają utrzymać twoje party i ciebie przy życiu. Zapoznanie się z nimi i ich aktywne wykorzystywanie to już połowa sukcesu tej rozgrywki. Druga połowa to koordynowanie dowodzącego zarówno twojego party jak i całego Comand channel'a, na które masz już mniejszy wpływ.

co musisz mieć zanim wyjdziesz z miasta?

- Olbrzymią ilość obydwu typów CP. Niesamowicie przydaje się jakiś spammer CP - Nostromo, ew myszka z softem, od biedy dobry bind na klawiaturze.)  Generalnie jestem od dłuższego czasu wielkim przeciwnikiem programów typu L2ranger, control itd. które wprawdzie dają możliwość spamu CP, ale jest to machinalnie poza twoją świadomością i najczęściej gracze korzystają z innych syfów jak auto targety itd. które te programy oferują. Kwestia serwera i jego zabezpieczenia) Co do udźwigu potek, dodam, że obowiązkowy jest pet (najlepiej kura), która gdy razem z tobą posiada plecak na udźwig od EE, możecie tych potek wziąć naprawdę wiele. Wskazane również mieć w WH duży zapas, gdy po jakimś czasie kończą się twoje i te na kurce, a jest możliwość skoczyć do WH, zrób to!

-Elixiry CP i MP (min po 30 sztuk)

Siege'woe potki MP/CP. - To jest to, czego większość ludzi nie używa (z lenistwa lub niewiedzy), ale można je zakupić u NPC-ów od zapisu na fortecę. Najważniejsze jest to, że mają krótszy i niezależny(!) coldown od zwykłych elixirów. Polecam ustawić macro na elixiry następujące (np. na MP):

use elixir MP S grade
use elixir MP siege'owy

Takie ustawienie macro sprawi, że wpierw gra sprawdza możliwość odpalenia zwykłego potka i dopiero potem siege'owego. Ustawione odwrotnie gdy nie jesteś w siege zone sprawi, że zablokuje system sprawdzenie użycia zwykłego elixiru. 2 macra na pasku to lepiej niż 4 potki zajmujące sloty na tym samym pasku, prawda? : )

- dużą ilość pucharków (min 100-120) i min 5-10 magic symboli. Jeżeli nie możesz ściągać debuffów na mass PvP to najlepiej od razu zrób log out...

- potki siege'owe na speed'a (działają jak dash u TH przez około 14 sec i można je spamować) i mental str. dające bonusa do rezistów na większość debuffów. Dzięki potkom na speed'a na full buffie wyciągasz ponad 220 speed'a co pozwala ci na mass PvP o ile masz w miarę sprawnego kompa bez przycinek kite'ować nawet daggerów i tyrków, którzy w 90% przypadków z tego w ogóle nie korzystają(!). Zadbaj, by miało to całe twoje party, bardzo ułatwia rush'e i taktyczne manewry na siege zone podczas siege i TW,a tobie pozwala stać żywym dużo dłużej.

- Karteczki na usuwanie siege'owego death penalty, które kupujemy u fame menagera (np. w aden) za jakieś szczątkowe ilości fame (około 20 fame za sztukę). Bieganie po siege zone z death penalty lvl ++ robi z ciebie wielką kalekę... Tego też mało kto używa, przypomnij więc swojemu party o istnieniu tego!

-Karteczki na self reza w siege zone. Odpalcie sobie najlepiej pierwszą już 10 min przed siege, bo reuse mają taki, ile mniej więcej trwają (około 20min). Razem z Salvation masz 2 rezy w siege zone!

- potrzebne talizmany w tym koniecznie na usunięcie silence!

Oczywiście o podstawach pokroju shotów i spirit ore (które od H5 nic nie ważą!) chyba nie muszę wspominać.

Masz już wszystko? To teraz słów kilka o zachowaniu w trakcie mass PvP

Musisz wyjątkowo pilnować buffów w trakcie dużych PvP. Lata ich dużo więcej, bo zazwyczaj w pobliżu jest OL, a ty musisz mieć też np. torbę od EE na udźwig. Zadbaj, by skasować buffa na celność i krytki, które nei są ci potrzebne. Empa postaraj się mieć w formie combo buffa od OL'a, tak samo jak "główkę" (BtB + BtS). Jeżeli nie masz 24 buff slota z oly (w H5 nie jest to już kłopot) możesz skasować ew buffa na haste, chociaż ja go zazwyczaj trzymam, bo dużo szybciej wrzucam stigmę.

Niezwykle ważne jest pilnowanie swojego noblesa, który najlepiej by nie był nigdzie na początku, bo cancel'e na mass PvP to norma, ale też nie możesz dopuścido over buffa. Kontroluj to, decyduj jakie buffy są ci potrzebne bardziej, a jakie mniej.

Za kazdym razem gdy jesteście na regroup w mieście, lub gdzieś poza (np gdzieś na tyłach siege zone) niech SWS wrzuca renewala i meditation, ty odpalaj kurę i bij nią coś (np. NPC-a). Trick: Mając SLH w party z rapierem min +4, regen many całego party w mieście to zaledwie chwila. Dajecie wtedy song of hunter (trigerowanie się maximum ability), dance of fury (atack speed do częstszego trigerowania), renewal i medi, Kurczak trigeruje nam skilla, bufferzy robią darmowy rebuff, a EE recharguje w tym czasie za free, nie używając swojej many.

Używaj aktywnie invocation, najpoważniejsze kłopoty na mass PvP to właśnie mana. Biegaj z kurą, czasem przeżyje na tyle długo, by rzucić te kilka rechargów.

Bardziej nad swoją ofensywną możliwość debuffowania, trzymaj się z tyłu, ale blisko swojego party, najlepiej w zasięgu OL(OL-i), dużo bardziej skup się na debuffach swojego party, których na takim PvP lata multum. Trick: Kontroluj swojego SWS-a, kiedy ma wrzucić Song of purification. On musi mieć zakładkę z disco, więc powiedz mu, kiedy nei dajesz rady już z debuffami, albo wyłapałeś silence, a nie masz talizmanu na usunięcie silence.

Kiedy masz sam wrzucać mass block WW i shield, mana storm? Kiedy macie możliwość rushować na clan UD, albo gdy masz pod ręką dostęp do skilli pokorju celka/enli/divine power. Jest jeszcze 1 bardzo dobry moment na to, kiedy to właśnie enemy wpadają w was. W miarę możliwość poproś EE, by cię wspomagał z healem na te kilka sekund. Jak zrobisz to umiejętnie i sprawnie, to duża ilość enemy straci buffki, a ty wycofasz się bez poważniejszych kłopotów.  :afro:

Na litość boską, zazwyczaj nie mogę patrzeć, jak inni cardynałowie zapominają, że mają wtedy takie skille jak miracle, mass cleanse i sublime self sacrifice... Zakładając, że każde party ma cardiego, a w CC jest od kilku do kilkunastu party, teorytycznie co kilka minut aktywnego PvP powinien któryś z tych skilli polecieć. Czemu one są tak rzadko używane? Bo mało kto je ogarnia i o nich pamięta. Sad but true, ale nie bądź tacy jak inni, bądź ten poziom wyżej!  Te skille przechylają szale zwycięstwa na korzyść całego klanu. Podsumowując: -Sublime tylko jako mana pull dla party i klanu, ew. na komendę dowodzącego, jako celka klanowa, jeżeli poszły już celki od OL-i.
-Miracle musisz używać w trudnych sytuacjach w party (np. Bańka na twoje party od nukera) i tak by sięgać w miarę możliwości dużo klanowcziów
-Field of purification używamy gdy widzimy więcej debuffów niż buffów ; p A tak serio to w sytuacjach gdy cleansem nei ogarniemy tego wszystkiego.

Obserwuj szczególnie gdzie biegają enemy OL-owie. Jak masz chwilę, wsadź mu Magicala i odejdź od niego. Wystarczy, że zapewne zaraz będziesz używał cleans'a na prawie całe twoje party, szkoda, żebyś jeszcze ty wyłapał silence lub suspension...

Pilnuj swoich discerów, by byli blisko ciebie i szczególną uwagę poświęcali ściąganiu z ciebie DD-ków. Mają dużo większą szansę, że w zamieszaniu na mass PvP enemy DD wolniej połapie się, że nie bije już cardiego którego zapewne z dumą stargetował i krzyknął na ventrilo: "Bishop my target" po czym jak twoi discerzy ogarniają, to zaraz leci w nich salwa po assyście od tego DD.  :P

Z racji ilości cancel buffów używanych na Mass PVP, jeżeli wasz Buffer nie ogarnia, to przypomnij mu czasem, że zapewne już od dłuższej chwili biegasz bez WW/Shield'a / acumena itd. Jak to mówią, "Weź sprawy w swoje ręce" ; )

Oceniaj odległość swoich od ciebie. Oceniaj rodzaj heal'a jaki trzeba rzucić. Podpowiem, że chain heal jest niezwykle przydatny na mass PvP.

Nie używaj balance life'a gdy ktoś z twoich low-hp-memberów ma na sobie seal of limit. Zabijesz w ten sposób swoje party!

Jeżeli jesteście obrońcami zamku, który posiada jeszcze jakiś nie uszkodzony kryształ zamkowy, albo jesteście atakującymi, co mają postawioną flagę, lub namiot na TW, pamiętaj, że działa twój rez i mass rez. Gdyby jeszcze wszyscy inni cardi o tym pamiętali, byłoby nice

Wszystkie te porady mogą przytłoczyć na początku. Sam nei raz wkurzałem się na siebie, gdy uświadomiłem sobie, że czegoś z tych szczegółów zapomniałem. Wymaga to długiej praktyki, ale ktoś mówił, że będzie łatwo? : >

Już wkrótce 4 część poradnika dot. oly. Stwierdziłem, że całość zajęłaby zbyt wiele miejsca, więc napiszę to oddzielnie. Mam nadzieję, że znaleźliście przydatne dla siebie informacje i czytało się miło. : )

/Flame & Coment

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2011, 04:31:16 pm wysłana przez Alarion »

Cat Drama Maker

« Odpowiedź #123 dnia: Kwiecień 09, 2011, 12:16:06 pm »
Alarion, napisałeś, że mana burn tylko na cost, a zwłaszcza w warunkach oli.

Mógłbyś przybliżyć, bo nie mogę się doczekać tej 3 części :)

już niedługo ; )

Cat Drama Maker

• Pochwał: 10

• offline.
« Odpowiedź #124 dnia: Kwiecień 09, 2011, 03:14:20 pm »
+++ muuuuu :D