Gram na Franzie i mam PW na 57 lvl (franz off CT1 niedlugo CT 1.5)
jest to mój 1 PW ale do tej pory gra mi sie po prostu doskonale:
mam zubei lighta i krisa z focusem i moje eva wynosi 114 (jeżeli dobrze pamiętam)
na solo mobki zielone trafiają mnie raz na 7-10 razy , białe raz na 3-6 razy wiec exp jest
bardzo łatwy z buffkiem evasion od EE jets jeszcze lepiej
w party lub duo bez problemów robie za tanka (jeżeli takowego nie ma)
w PvP z TH (btw moim dobrym kumplem z klanu)
na razie przegrywam ale jest pewna (4) różnica
lvl miedzy nami i różnica w broni ja mam krisa z focusem (czyli stricte do PvE) a on biega sobie z crystal daggerem z crit dmg (nasze walki najczęściej wyglądają tak :you have missed/you have avoided i tylko blowy decydują kto wygra:P)
w PvP z Archerami dosc szybko idzie nawet jeżeli Archer ma kilka lvl różnicy (dzięki Swichowi można przerwać każdy skill łucznika)
w PvP z Melee jest dość zróżnicowane zależy od naszego szczęścia czy blowy wejda i czy swich zadziała, lecz ogólnie jest dość trudno 1 vs 1 ze względu na mała ilość HP, która ma PW
w PvP z magami jeżeli mag jest na +/- równym lvl do naszego nie ma większych szans z nami, Swich dobiegamy i ładujemy blowy (niestety rzadko mam okazje do PvP z równo lvlwymi magami i składam sie na jeden Nuke z Arcana Mace :PP)
Ogólnie do PvE:
1.wyszukujemy moby które maja weak/sightly weak p.atc ponieważ one rzadziej nas trafiają ale głównie skupiamy sie na ilości expa
2. staramy sie nie walczyc z mobami żółtymi i wyżej gdyż gdy nas trafia zadają nam dość duży dmg a rate ich trafień jest wiekszy w porównaniu z mobami zielonymi/białymi
Sety :
1-19 cokolwiek nawet bronze(heavy) nie robi to większej róznicy na tym lvl:P
20-39 j/w tyle że już tylko light armors
40-52 polecam mithrila (+4 do evasion daje naprawde b.dobre wyniki - moby praktycznie nas nie trafiają)
52-61 imo do PvE i PvP jest zubies light (znów +4 do evasion, w pvp z gladem 58 lvl trafial mnie jedynie skillami btw mialem tylko WW/might i shield)
61-75 tu juz wybór dowolny ale najbardziej polecam Maja( +50% resist stun) (Ja postanowilem zostać przy zubieu ale spróbuje go o/e do +6)
76 imo draconic light jest bezużyteczny lepiej zostać przy a grade
Bronie:
1-19 sword breaker / composite bow
20-39 mainchug / light crossbow
40-52 najlepiej o/e DS lub GS z focusem
52-60 tylko Kris (mialem DD+5 z CD, ale to była katorga:PP)
61-75 najlepiej Naga Storm + Focus bądz o/e Kris+ Focus
76+ AS+ Haste
thx
Witamy na forum. Bardzo ładny pierwszy post. W nagrodę za inicjatywę oraz na zachętę nagradzam plusikiem. Oby tak dalej 
/froderator