Dawno już tutaj się nie udzielałem, minęło trochę lat, z sentymentu tu teraz na chwilkę wróciłem i informacja o reaktywacji Gravelanda bardzo mnie zainteresowała. Serwer wspominam bardzo dobrze, można wiele powiedzieć o "korupcji", "bugach" i jaki to l2m był zły, ale mimo tego każdy z Was na nim grał i z pewnością posiada pozytywne wspomnienia z nim związane. Taki serwer, który miał "to coś" w sobie.
Przeczytaj forum GLa. Oni tam wyraźnie napisali, że wykupili domenę, która wygasła i że to całkiem inna ekipa.
Napisali, bo musieli. Ludzie głupi nie są i z pewnością zbyt długo nie byliby w stanie ich oszukiwać mówiąc, że jest to prawdziwy Graveland.
A co do serwera...
Na początku poczułem duży szacunek do @MarcinB za to, jak wielkim fanem jest tak niesamowitej gry, jaką jest Diablo 3. Na prawdę miło mnie zaskoczył fakt, że dla przeglądarek, które nie wspierają video/mp4 możemy na jego stronie zobaczyć piękne video z Malthaelem. Szybko jednak moje zdanie się zmieniło, ponieważ to nie była nieuwaga w trakcie projektowania strony, a jedna wielka amatorka. Jak cały ten "projekt". Jako człowiek, który coś tam o tym wie, czuję się zobowiązany do powiedzenia kilku słów na ten temat. Zakładam, że jakość strony oraz profilu fb będzie w stanie dobrze odwzierciedlić jakość plików i jakość supportu, jakiego mogą oczekiwać gracze.
1. Stronka to copy & paste. W pełni skopiowana, wygląda na to, że jedyne co zostało tam zmienione to tekst.
Tutaj oryginał:
https://sellfy.com/p/G50N/Szablon oczywiście darmowy
Choć przyznam, że jakość kody nie jest taka zła, choć może to dlatego, że tak mało go jest.
Co ciekawe nawet meta tagi dalej wskazują na twórce layoutu:
<meta name="author" content="Substance">
2. Filmik z oryginalnym Malthalem dalej jest w źródłach strony, wyłączcie sobie w przeglądarce support dla video/mp4, a stanie się wtedy magia, która wprowadzi Was do świata sanktuarium! Z resztą ciekawe co na to blizzard, nie jestem pewien czy można tak sobie wykorzystać tego typu media:
http://media.blizzard.com/d3/media/videos/reaper-of-souls/bg/malthael.webm3. Nowy filmik hostowany na innym serwerze:
http://91.234.146.71/tloooooooooooo.mp4 w formie pliku mp4. Cofamy się 10 lat wstecz. Animacja na tyle prosta, że można ją zrobić w css lub js.
4. Amatorka w pełnym wydaniu, wypuszczenie nieskończonej strony z niedziałającymy linkami do stron (które z resztą nie istnieją). To już lepiej ukryć takie opcje dla użytkownika.
5. Wykorzystanie gotowych grafik pod tło, bo samemu nie chce się zrobić. Choć o czym ja mówię, tutaj nawet nie ma favicon.
6. Świetne skalowanie grafik na profilu fb. Osoba, która zabiera się za takie sprawy powinna umieć zrobić tak banalną rzecz "dobrze".
I więcej nie chce mi się pisać, poziom = dno, a czuje, że na napisanie tego posta poświęciłem więcej czasu, niż "admin" na zrobienie tego nowego portalu. Boli mnie fakt, że osoby tak słabe zabierają się za coś o czym nie mają pojęcia, a do tego podbierają starą markę. Pora wrócić na ziemię.
PS. Diablo 3 czeka na nowych śmiałków!