PR czy SK

Zaczęty przez minasmorgul, Styczeń 29, 2007, 11:03:19 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Przeczytaj i zagłosuj

SK
10 (52.6%)
PR
9 (47.4%)

Głosów w sumie: 19

minasmorgul

Jak zwykle nie mogę się zdecydować. Mój kumpel na nowym servie zacznie grać HE, będziemy często chodzić ze sobą w party. Najpierw będziemy expić a później nastawimy się bardziej na pvp i nie wiem którą klasę wybrać. Ciągnie mnie do SK bo podobno szybko się nie nudzi ale jak będziemy biegać na pvp to zdaje mi się przez mały dmg nie dobiję nikogo i nie będę miał statystyk w PVP/PK (HE mocniej wali) Z drugiej strony czytałem, że SK jest dobry na 1 vs 1 a zamierzam zostać hero :D . Chciałbym wiedzieć jak wy byście wybrali.

P.S: Odpowiedzi proszę uzasadniać.

Shiver

obydwie postacie sa mocne na pvp, ale SK dostaje troche mniejszego "kopa" na full buffach niz lucznik (co nie zmienia faktu, ze nadal jest maszynka do zabijania). Jesli nie masz dobrego klanu gdzie jest PP, SWS i BD (w najlepszym przypadku Warlock i WC tez sa) to SK bedzie chyba ciut mocniej kosil niz PR, w przeciwnym wypadku wez lucznika. BTW, na jakim serwerze bedziesz gral?

edit : pierwsze zdanie odwrotnie napisalem, juz jest ok.

mussaszi

Zagłosowałem na SK.
Sam nim nie grałem ale troszeczke tu na forum czytam i właśnie więcej pozytywów było o SK.

L2 EPI
Nick:   FiluteK-WS
Nick:   BumCykCyk lv 79+noblesse
Klasa:  Fortune Seeker - subka ST lv 78+
subka Titan lv 77+

RolRain

Jeżeli będziesz miał często party z kolegą łucznikiem to myślę, że PR będzie bardziej odpowiedni.

minasmorgul

W sumie to lubię szybko zabijać (niezły dmg) ale wolę trochę postać niż od razu wąchać kwiatki (def i hp). Mam zamiar najpierw zrobić którąś z klas a później zrobię subkę tej gorszej do pvp żeby mieć większe szanse w olimpiadzie. Gorsza - skuteczniejsza na mniej postaci.

Shiver: Będę grał na Supreme z paroma kumplami z klanu ale raczej nikt nie będzie robić buffera. Gdybym miał dostęp do full buffków to bym zrobił HE

Shiver

to na supreme nie zostaniesz hero SK, juz o to zadbam  :P

A tak na serio- to graj kim chcesz, doswiadczony SK potrafi ladnie namieszac i jest moja ulubiona postacia, dlatego oddalem na niego glos.

Inidriel

Cieszę się, że zastanawiasz się pomiędzy SK/PR a nie DA/HE ( imo oklepane na maxa postaci, chociaż dobre :P ).

SK i PR to dwie różne postaci jak zapewne wiesz. Zależy jaki styl walki preferujesz - walka wręcz ( ze wspomaganiem czarną magia/cubicami/debuffami ) dobrze opancerzonym rycerzem czy po prostu wolisz oddawać zabójcze strzały z łuku mrocznego łowcy ( również mroczna magia i debuffki wchodzą w grę ). Obie klasy nie są łatwe w opanowaniu ( chociaż PR łatwiejszy ) przez mnogość skilli ( chodzi głownie o SK ) oraz słaby CON ( to najbardziej będzie boleć PR ). De facto, musisz się przygotować na spore wydatki ( dla SK ss,bss i kryształki na cubici, dla PR ss [ dużo ich zjada łuk ] , trochę bss oraz strzały ).

Jak wspomnieli poprzednicy na konkretnych buffkach SK jest maszynką do zabijania. PR z buffami potrafi solidnie przylać ( jak każdy łucznik ), w plated leather set kosi niemiłosiernie.

PvP i PvE - są dobrzy.

W party z kolegą - SK będziesz tankować i włos mu z głowy nie spadnie, jako PR będziecie ich nieco szybciej zabijać.

Kończąc wypowiedz:

PR = solidny damage, klimat łowcy.
SK = spore możliwości taktyczne na pvp,ciekawe skille.

No cóż, wybór należy do Ciebie ;) Pozdro!

P.S. Oddaję głos na PR - moja ulubiona postać :P

Edit:

IMO, niepotrzebna ta ankieta. Wiadomo, że każdy zagłosuje na swojego ulubieńca. A chyba nie będziesz grał taką postacią jaką ktoś Ci wybierze, tylko taką która Tobie przypadnie do gustu :) Poczytaj tematy o tych klasach, przemyśl wszystko dokładnie- argumenty za i przeciw danej profesji.

Shiver

@Inidriel-

blagam, nie pisz ze PR i SK sa latwi do opanowania, to postacie ktore wymagaja sporego obeznania aby wymiatac. Owszem, byle noobek moze latwo nimi lvlowac (mimo nieskiego hp), ale zeby pokazac klase na pvp to trzeba troche posiedziec nad takim dark elfem :)

Edit : Sorry, 3h snu robia swoje, dobrze napisales...

Inidriel

"Obie klasy nie są łatwe w opanowaniu" - tak napisałem, stwierdziłem, że PR nieco łatwiejszy od SK jedynie.

Edit: Spoko ;)

minasmorgul

Inidriel jak ci idzie PR'em w pvp? Czy dasz radę wygrać z większą częścią postaci (średnio doświadczeni gracze)? I czy ten stun bardzo przeszkadza?

Lubię trudne klasy nauka na swoich błędach w pvp jak i w pve, dużo planowania, taktyk itp.

Inidriel

Pvp PRem sprawia radochę - przyznam.

Największe problemy miałem w walce łucznik vs. łucznik - zależy kto pierwszy wsadzi stuna, jak wiadomo takiego HE ciężko zestunować i to właśnie z nim miałem masę nieprzyjemności.

Jeśli chodzi o inne klasy to z tankami nie walczyłem bo nie ma sensu - tank z reguły wygrywa walkę.

Dagger - nie było jakiś specjalnych problemów, oczywiście należy zachować dystans ( Bluff sux! ) a walka będzie wygrana ( stun na AW , PW dobrze działał, a TH jak wyłapał freezing strike to też miał problem - Dash krótko trwa ), C5 - sand bomb pogarsza znacznie nasze możliwości bojowe ( wtedy korzystamy tylko ze skilli które zawsze trafiają :P ) .

Magowie ( bez nekro ) - na serwerach C5 nie korzystają ze sleepa, stunik, parę strzałów i leży nuker na ziemi.

Tyrant - z nim bywa różnie, jak jest nabuffowany to potrafi przylać, króliczy totem wkurza nieziemsko, stunować też może; dobrze, że ma mały p.def.

Destro - C4 dostawał baty, w C5 nie walczyłem, Zealot najgorszy u niego.

Gladiator - C4 - cienias, C5 - podobno kosi.

Summoner - C4 nie było poważnych problemów, dało się wygrać; w C5 podejrzewam, że będą - Wind Shackle...

Wszystko zależy od buffów.

Pvp ( bez buffów - ty i przeciwnik ) PR > Dagger, Nuker, Support Fighters , Archer ( loteria ... ), Warlord ( z melee fighters ) - ma szansę wygrać.
Pvp ( z buffami - ważny przynajmniej Focus i Death Whisper ) PR > Dagger, Nuker, Support Fighters, Melee Fighters, Archer ( loteria... ) - wygra.

PR < Tank, Necro , Glad myślę, że też Summoner. ( C5 )

Stun wg. mnie aż tak nie razi ( jedynie w walce z łucznikami ), pomijam fakt, że przecież istnieje Majestic Leather Set ( chociaż a grade nie jest tak łatwo zdobyć ).

PvE nie jest aż tak skomplikowane. Co co party to zawsze się przydasz bo zadajesz duże obrażenia + Hex - inny łucznik tego nie ma ;)

Shiver

Teraz juz przeczytalem dokladnie- summonerzy sa imho najlepsza postacia na 1v1 (szczegolnie warlock) i lucznikiem nie ma ch.... BATA (  :P ) zeby wygrac :)

Inidriel

Niestety, całe szczęście, że summonerzy to dość rzadko spotykane postacie :P ( Przynajmniej w moim odczuciu )

Dev

ja ani PR ani AW nie umiem grać, chociaż PR jest prosty w expie - hex, shot, shot , shot, drain (hp) i tam cały czas ... Chyba zrobię PR na nowym abyssie ;p
Throne and Liberty - Dagger/Longbow lvl 55 - Judgement Server
Lineage 2 Project Wolf - Varkas lvl 83
Lineage 2 Essence (L2 Reborn) - Divine Templar lvl 91
Lineage 2 Reborn Origins x1 - Adventurer lvl 77

Koni

Eee... ja atakując nie z zaskoczenia bez szczęścia nie wygrałem ze sztyleciarzem będąc łucznikiem. A naprawdę nie często FS wchodzi, i nie daje poważnego upośledzenia.

Taktyka hit + run nie da rady - odwracasz się - giniesz
UE też nie namiesza, dagger też ma.
Dostaniesz bluffa -> zgon.
WR nawet na FS cię dogoni, AT -> dash, bluf -> gf

Jak się wygrywa ?
FS/harmstring na AW, Harmstring + Fs na PW, TH -> harmstring, FS + ucieczka przed dashem potem na dystans.
Your journey's never end

<--= They see me rollin They hatin Patrolling they tryin to catch me ridin dirty =-->

MonT

Kolejny temat typu: pasztet czy paprykarz. Lubisz grac tankiem? Umiesz uzywac hate/hate aury? Graj SK, nie umiesz? Graj PR.