[Zapowiedź] L2Epilog.pl - Low x5 - Epilog - 02-04-2010

Zaczęty przez GandaFlux, Marzec 06, 2010, 01:15:09 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

jh0ri

Kolega Ryane . Po przesledzeniu twoich postow widzialem ze to ty najbardziej krytykowales server i nie dawales mu najmniejszych szans na przetrwanie. ja nie wiem to jest jakas metoda na przyciagniecie graczy njapierw krytyka a puzniej pochwaly ...
Тихий!!! Тихий!!!

Genesiss

on zmienia serwery jak skarpetki :) chociaż nie będę wnikał w sprawy jego higieny osobistej

Ryane

Krytykowalem zanim BMF i Preto napisali, ze tu przechodza. I glownie z tego powodu tutaj gram ;]
A co do mojej gry na serwerach to moge Ci powiedziec, ze od Wrzesnia ubieglego roku nie spedzilem wiecej niz tydzien na jakims nowym serwerze. Teraz niestety jest niski poziom tych nowych serwerow i pewnie z tego samego powodu co ja, klany, ktore opuscily l2ex tak samo nie potrafia zostac dluzej na 1 serwerze.

jh0ri

Sam widzisz jednak moj post pare topicow wczesniej byl trafiony server jest uzależniony od takich klanow jak BmF , Preto nie ma ich nie mam servera.!
Тихий!!! Тихий!!!

Evil Sabbath

Ciekawe posty, a co się stało z Epilogiem na Hop Zone, był przed Sabbathem i zniknął nagle?

jh0ri

Тихий!!! Тихий!!!

Ryane

Problem rozwiazany. 400 online bez offline shopow, jak na poczatek nie jest zle.

GandaFlux

Do panów wiecznie-w-każdym-poście-krytykujących:

Prosiłbym jezeli już krytykujecie serwer opierajcie sie na prawdziwych informacjach. O ile w ogóle gracie na serwerze, bo jeśli nie to wasza krytyka mija się chyba z celem ? Krytyka na czymś wyjętym z kontekstu, przypadkowym lub nieprawdziwym to nie krytyka tylko niepotrzebne przysłowiowe `bicie piany`. Każdą inną popartą jakimiś sensownymi argumentami z chęcią przyjmę.

Tak, były drobne problemy z serwerem, ale myślę ze jeżeli chcecie juz to krytykować to powinniście opisać całą sytuację jak wygląda naprawdę - tak żeby każdy miał poprawne spojrzenie na to.
* downtime trwał niecałe 5 minut
* sytuacja zdarzyła się 3 razy z czego raz w środku nocy
* jestem online i aktywnie pilnuję serwera dlatego szybko mozna było 'przeciwdziałać'
* podjąłem kroki w celu wyeliminowania błędu.

Do panów piszących xxx-cośtam-nie-działa:

Tak, nie działa. Jak na każdym l2j. Jednak zanim następnym razem napiszecie 'xxx cośtam nie działa, admin nie ogarnia' proszę po pierwsze sprawdzcie sami - bo wielu graczy nie ogarnia nawet zmian w ostatniej kronice i zgłasza błedy które błedami nie są, po drugie odwiedźcie forum, w szczególności dział błędy oraz Archiwum i sprawdzcie ile błędów zgłoszonych przez użytkowników już zostało poprawionych.

Do panów piszących o dc/lagach itp:

Prosiłbym o nie wypisywanie ujmę to najprostrzymi słowami: bzdur.  O lagu na serwerze można mówić wtedy gdy laga mają wszyscy gracze, wtedy moze to być błedem serwera bądź serwerowni. W każdym innym przypadku jest to lokalny problem użytkownika.

Do panów piszących admin nie ogarnia patcha

Admin patcha ogarnia, ale robić go nie chciał. Hostowanie czy linkowanie do plików klienta jest łamaniem prawa bo są one objęte prawami, dlatego admin zdecydował, że robić tego nie będzie. Poza tym sposób ten jeżeli mam być szczery jest zapożyczony z innego serwera, gdzie gra 2k ludzi i jest on sposobem działającym. To niestety gracze nie ogarniają najprostrzej rzeczy takiej jak zrobienie poprawnego update i uruchomienie gry z shortcut'a. Wielokrotnie robią coś nie tak jak trzeba, chcą być mądrzejsi od tego co napisano i tak to właśnie wychodzi. A wystarczy zrobić wszystko DOKŁADNIE tak jak napisano. I nic więcej.

Przykładem może być gracz który nie mógł się połączyć, a w toku rozmowy doszliśmy co jest problemem. Po instalacji, wgraniu plików i zrobieniu skrótu - pakował systempatch z innego serwera 'no bo tam czat jest pokolorowany'...

Metoda ta jest jedną z lepszych bo:
1. klient jest czysty, nie patchowany co wpływa na jego stabilność
2. mozna jednym systemem łączyć się z kilkoma serwerami robiąc sobie tylko odpowiednie .ini i skróty do nich
3. jednym kliknięciem łączysz się z czym chcesz bez potrzeby grzebania w hosts, bez potrzeby podmieniania systemów itp.

Naito

Cytat: GandaFlux w Kwiecień 05, 2010, 08:57:38 PM
2. mozna jednym systemem łączyć się z kilkoma serwerami robiąc sobie tylko odpowiednie .ini i skróty do nich
3. jednym kliknięciem łączysz się z czym chcesz bez potrzeby grzebania w hosts, bez potrzeby podmieniania systemów itp.

Uprzedze na stracie ze dzisiaj nie za bardzo kontaktuje ale z tego co tu czytam to wnioskuje ze jedno zaprzecza drugiemu stad tez sa problemy z polaczeniem sie na serwer i to nie wina graczy a administracji  ktora wprowadzila nowy sposob laczenia sie z serwerem, sprawiajacy jak wszystko nowe problemy.

Ok czyli tak skoro klient jest cztsty i nie modyfikowany o czym mowa w pkt 1 jak rowniez nie trzeba modyfikowac hosta czytaj pkt 3 to w takim razie w jaki sposob ja jako gracz mam zmienic ip, ktore zawarte jest folderze system a dokladnie w pliku l2.ini ? Tego nie bardzo rozumiem jak i wiekszosc osob od dawna grajacych pewnie tez, poniewaz aby moc go edytowac popularnym programem, ktory umozliwa edycuje plikow w systemie musze pierw sam sobie spatchowac system czyms innym rowniez nie legalnym o czym malo kto wie i co malo kto potrafi. W innym przypadku wrzucajac nie spatchowany plik l2.ini do mojego czystego systemu otrzymuje blad poniewaz ten plik nie pasuje do reszty.

W skorcie na chwile obecna spora grupa osob pomimo tego ze nigdy w zyciu nie miala problemu z polaczeniem sie na jakikolwiek serwer bedzie miala problem wlasnie u was z dwoch prostych powodow:
1.Nie moga polaczyc sie uzywjac patcha.
2.Nie moga polaczyc sie z uzywajac hosta.

To w takim razie jak ?

I wlasnie w tym tkwi problem poniewaz moze i wasz sposob jest dobry nie wiem nie czytalem i nie sprawdzalem ale wiekszosc osob wlasnie bedzie chcialo sie polaczyc tak jak podalem i stad te problemy.

Radzilbym wam nie patrzec az tak slepo w prawo i przygotowac ladnego patcha z lekka modyfikacja mianowcie spatchowanymi plikami zmienion ym l2.ini i dodanym fixem na gg.

@GandaFlux
Aby nie spamowac tego tematu edytowalem ten post i napisze w nim. Oczywiscie dziekuje za odpowiedz i gratuluje nie tylko pomyslu w tej sprawie ale i podejscia do tematu.

@gustd
+1

Podsumowujac nie potrzebnie napisalem tego posta :D
Zapraszam na serwer Team Speak 3 - Dead Echo - Community of Gamers - Adres: deadecho.pl

W Lineage 2 gram na serwerze: EU Core | Nick: Naito | Clan: BlackSwans

Ryane

Ale w tym nic trudnego nie ma... wystarczy sciagnac l2epi.ini wsadzic go do folderu system, zrobic skrot od l2.exe dopisac:  -INI=L2EPI.ini  i wszystko poprawnie dziala... ale ludzie maja nawet z czyms takim problem, bo to jest trudniejsze od wklejenia gotowego systemu...

jh0ri

Oj nie wiem czy jest to takie proste.
Zrobilem wszystko zgodnie z informacja na stronie lecz cos bylo nie tak zamiast ich servera pokazywal sie "Crdric" napisalem na forum co jest nie tak , podano mi hosta ktorego podmienilem lecz nadal nie działało , pisze do koleszki ktory mial ten sam problem co ja. Okazalo sie ze host ktory widnial na stronie byl nieprawidłowy , wyskakilaw mi komunikat  "your  protocol version is different"
Po czym skontaktowalem sie z cl pewnego klanu ktory mi podal prawidlowego hosta i po chwili frustracji wszedłem na server .

Inni nie beda miec tyle cierpliwosci co ja jeżeli napotkaja na ten problem.
Тихий!!! Тихий!!!

GandaFlux

Naito: L2 jak wiadomo działa na silniku unreala, ten ma możliwośc 'podawania' zamienników .ini poprzez odpowiednie parametry. (-INI=twojel2.ini -USERINI=twojeunser.ini) IP zmienia sie wtedy w takim pliku .ini a w orginalnym może być sobie co chce, nie jest to brane pod uwage. Używane są wtedy parametry z tego które mu podajesz komendą. Plik ten dodatkowo nie musi być kodowany, to czysty text który można sobie w notepadzie zmienić. Opis tego jak się połączyć możesz przeczytać pod tym adresem Wydaje mi się że napisałem go dośc jasno, rzeczowo i ujmując po kolei co należy wykonać. Włącznie z obrazkiem jak poprawnie dopisać parametr.
Cytatprzygotowac ladnego patcha z lekka modyfikacja mianowcie spatchowanymi plikami zmienion ym l2.ini i dodanym fixem na gg.
I nasz patch wlasnie to zawiera. Dodatkowe .ini ktore powoduja połączenie bezpośrednio z naszyms serwerem, oraz fix gg (jest zawarty w pliku do ściągnięcia) dodatkowo pozostawia system gry nietknięty co naprawdę bardzo wpływa na stabilnosć l2.

jh0ri: I tutaj wychodzi tylko potwierdzenie tego co pisałem wcześniej. Należy zrobić tylko to co jest opisane i nic więcej. I nie to co piszą inni, ale to co jest napisane w oficjalnym wątku. Prosty przykład - nasza metoda połączenia nie mówi ani zdania o hoscie zadnym. więc skąd zdanie 'Okazalo sie ze host ktory widnial na stronie byl nieprawidłowy' ?

Poza tym w przypadku L2 niestety Epilog != Epilog. We wtorek 30 marca był update klienta i zmienił się numer protokołu. Jeśli miałeś grę w której robiłeś update ostatni przed tym wtorkiem również posiadasz Epilog, ale już za stary żeby połaczyć się z naszym serwerem. Należy zrobić wtedy update poprzez orginalny updater gry. Nic więcej.

gustd

i dlatego gram na tym serwie, mimo ze onlajn jest z lekka maly (w szczycie ok.450os). admin nie błaźni się odpowiadając na pytania, jest rzeczowy i kulturalny (taka mala aluzja do adminow sabbath).

gra jak gra, gra się dobrze

Cytat: DonK. w Grudzień 24, 2010, 04:53:44 PM
Regulamin "zmieniono" po tym jak okazało się że admin chciał kupić ode mnie adene za złotówki :)
Teraz zgodnie z regulaminem offów  hahaha hahaha hahaha można sprzedawać/kupować.

Duo

Ja tu widze dwoch spamerow, ktorzy maja niezly butthurt bo nie mogli sie polaczyc przez pierwsze 10 minut. Jezeli nie ogarniacie czegos tak prostego jak polaczenie sie z serverem zgodnie z instrukcja, to l2 nie jest gra dla was. Przykro mi. Na przyszlosc, jezeli staracie sie oczernaic server to wymyslajcie jakies nowe argumenty, a nie spamowac przez 3 strony ze nie mogliscie sie polaczyc, kiedy to server stoi juz pare dni. 400 osob potrafi, wasza dwojka nie... wniosek sam sie nasowa :)

Jeszcze lepszy jest ten admin lolsabbath, skad on sie urwal. Wyskoczyl jak Filip z konopi z cientymi ripostami. Ktos tam u was gra w ogóle jeszcze ?

Uploaded with ImageShack.us

Kula247

Cytat: GandaFlux w Kwiecień 05, 2010, 09:44:05 PM
Problem w tym że problem jest chooolernie dziwny. Serwer (java) crashuje się gdy... z panelu admina teleportuje się do Giran. 
Dwa dni temu padł przy moim teleporcie do Giran ale nie skojarzyłem tych faktów. Po prostu myślałem że dostałem laga po teleporcie, później zobaczyłem że leży to go szybko uruchomiłem. Wczoraj wieczorem jednak sytuacja była podobna rozmawiałem z jednym z graczy na petycji i ... teleportowałem się do Giran i bum, serwer leży.

W związku z tym zaraz pozmieniam pewne rzeczy które mogą mieć wpływ na taki crash. Niestety jedną z tych rzeczy jest offline trade które będzie trzeba wyłączyć.

Ehh też z tym prawie tydzień walczyłem, także sporo nerwów i strat w online było.
Ale jak to napisałeś w wątku mojego serwera, że nie znam się więc nie będę nic podpowiadał.

Życzę powodzenia w rozwiązaniu problemu. Zobaczymy ile Ci to zajmie.

seken

Cytat: GandaFlux w Kwiecień 05, 2010, 08:57:38 PM
Do panów wiecznie-w-każdym-poście-krytykujących:

Prosiłbym jezeli już krytykujecie serwer opierajcie sie na prawdziwych informacjach. O ile w ogóle gracie na serwerze, bo jeśli nie to wasza krytyka mija się chyba z celem ? Krytyka na czymś wyjętym z kontekstu, przypadkowym lub nieprawdziwym to nie krytyka tylko niepotrzebne przysłowiowe `bicie piany`. Każdą inną popartą jakimiś sensownymi argumentami z chęcią przyjmę.

Tak, były drobne problemy z serwerem, ale myślę ze jeżeli chcecie juz to krytykować to powinniście opisać całą sytuację jak wygląda naprawdę - tak żeby każdy miał poprawne spojrzenie na to.
* downtime trwał niecałe 5 minut
* sytuacja zdarzyła się 3 razy z czego raz w środku nocy
* jestem online i aktywnie pilnuję serwera dlatego szybko mozna było 'przeciwdziałać'
* podjąłem kroki w celu wyeliminowania błędu.

Do panów piszących xxx-cośtam-nie-działa:

Tak, nie działa. Jak na każdym l2j. Jednak zanim następnym razem napiszecie 'xxx cośtam nie działa, admin nie ogarnia' proszę po pierwsze sprawdzcie sami - bo wielu graczy nie ogarnia nawet zmian w ostatniej kronice i zgłasza błedy które błedami nie są, po drugie odwiedźcie forum, w szczególności dział błędy oraz Archiwum i sprawdzcie ile błędów zgłoszonych przez użytkowników już zostało poprawionych.

Do panów piszących o dc/lagach itp:

Prosiłbym o nie wypisywanie ujmę to najprostrzymi słowami: bzdur.  O lagu na serwerze można mówić wtedy gdy laga mają wszyscy gracze, wtedy moze to być błedem serwera bądź serwerowni. W każdym innym przypadku jest to lokalny problem użytkownika.

Do panów piszących admin nie ogarnia patcha

Admin patcha ogarnia, ale robić go nie chciał. Hostowanie czy linkowanie do plików klienta jest łamaniem prawa bo są one objęte prawami, dlatego admin zdecydował, że robić tego nie będzie. Poza tym sposób ten jeżeli mam być szczery jest zapożyczony z innego serwera, gdzie gra 2k ludzi i jest on sposobem działającym. To niestety gracze nie ogarniają najprostrzej rzeczy takiej jak zrobienie poprawnego update i uruchomienie gry z shortcut'a. Wielokrotnie robią coś nie tak jak trzeba, chcą być mądrzejsi od tego co napisano i tak to właśnie wychodzi. A wystarczy zrobić wszystko DOKŁADNIE tak jak napisano. I nic więcej.

Przykładem może być gracz który nie mógł się połączyć, a w toku rozmowy doszliśmy co jest problemem. Po instalacji, wgraniu plików i zrobieniu skrótu - pakował systempatch z innego serwera 'no bo tam czat jest pokolorowany'...

Ja gralem na tym servie nabilem 60 lv, w giran nic tak naprawde nie moglem kupic ciagle jakies gowienka.Offline shop wlicza sie w online na serverwie... (gz bardzo dobre rozwiazanie...jak chce sie miec sztuczny online) clany jak bmf i preto pewnie niedlugo odejda i cya ;*
Ta metoda jest jedna z gorszych bo:
1.Duzo osob nie moglo odpalic l2 w czasie startu tego serva, przez co online spadl.
2.Poco mi sie laczyc z paroma serverami jak chce grac tutaj DLUGO, a nie juz metoda komfortowa zeby fast serva zmienic...
3.Wygodniej jest sciagnac---->rozpakowac---->wkleic, bez kitu ta wasza jest latwiejsza...
Na 40+ zadnego pvp i moglem znalezc, na eg ciagle jakies naby w 5 biegaly...

GandaFlux

Szkoda tylko seken że mijasz się z prawdą.

Po pierwsze w Online nie są wliczane offline sklepy :

Po drugie dziwne żebyś na starcie serwera mógł kupić sensowne rzeczy w Giran. Skoro serwer dopiero wystartował to każdy jest zajęty expem, poza tym żeby mieć co sprzedać trzeba to najpierw złożyć/wydropić.

Po trzecie jeśli nie mogłeś znaleźć PVP to widocznie źle szukałeś, inni nie mieli z tym żadnego problemu jak widać po statystykach na stronie:
http://www.l2epilog.pl/toplist/pvp.html

Nasza metoda jest równie prosta. sciagnac---->rozpakowac---->wkleic---->zrobić skrót. Cóż... Widać jeden dodatkowy krok jest nie do przeskoczenia.

jh0ri

Pvp odbywa sie jedynie pomiędzy graczami Preto a bmf wiec to normalne ze ilosć pvp jest tak duża ...
A inni po prostu nie mają co tam szukać ...
Тихий!!! Тихий!!!

Ryane

Tutaj sie nie zgodze, ja jak jeszcze nie bylem w preto (za niski lvl klanu) to gdzie nie poszedlem mialem pvp. Nawet Ciebie Seken raz w catkach zabilem ;]

g4ce

Cytat: GandaFlux w Kwiecień 06, 2010, 11:00:04 AM
Szkoda tylko seken że mijasz się z prawdą.

Po pierwsze w Online nie są wliczane offline sklepy :

Po drugie dziwne żebyś na starcie serwera mógł kupić sensowne rzeczy w Giran. Skoro serwer dopiero wystartował to każdy jest zajęty expem, poza tym żeby mieć co sprzedać trzeba to najpierw złożyć/wydropić.

Po trzecie jeśli nie mogłeś znaleźć PVP to widocznie źle szukałeś, inni nie mieli z tym żadnego problemu jak widać po statystykach na stronie:
http://www.l2epilog.pl/toplist/pvp.html

Nasza metoda jest równie prosta. sciagnac---->rozpakowac---->wkleic---->zrobić skrót. Cóż... Widać jeden dodatkowy krok jest nie do przeskoczenia.

A mi sie wydaje ze na tym screenie widzimy: 301 online co przedstawia strona jak i komenda status z putty, w czym z 301, 19 to offline shopy. Wiec z tego by wynikalo ze prawdziwy online w danym momencie robienia screena wynosi 301-19=282. A wiec strona podaje wartosc z offline shopem. PS nie atakuje tym postem admina. Pisze moje przemyslenia po obejrzeniu screenow :)
playaction.pl - wszystko czego potrzebujesz do swojej konsoli :)

Ryane

Heh macie problem... Serwer bardzo dobry, ale ma 2 dosc duze wady, przez ktore odechciewa mi sie grac:
- z tzw. "questa na kulki" ludzie po 4 dniach od startu serwera maja po 100kk++ adeny (za wysoki drop qi i reward). Oczywiscie mowie o tych co moga walic masowkami, bo inni to musza sie meczyc. Nie wiem czy to bug, ale support w pt nie dostaje qi, wiec musi on sam expic. Ale podobnie bylo na l2ex, a serwer sie rozwinal ;]
- zabroniony dualbox... i z tym jest najwiekszy problem, bo mysle, ze malo klanow tu bedzie zagladac z tego powodu. Np takie TB mysle, ze by przeszlo na ten serwer, gdyby dualbox byl dozwolony.

Evil Sabbath

Z tego co czytam wnioskuje ze dwa klany to polowa populacji servera, wszystko będzie trwało do czasu aż znudzi się im ganianie siebie na wzajem, a znudzi się pewnie dosyć szybko. Pozostałe klany będą tylko tłem dla tych dwóch i nie będą liczyć w ostatecznym rozrachunku. Jeden klan odejdzie na nowy serwer to i 2 też bo nie będą mieli przeciwników. Preto na sabbacie rozwieli się tak że po prostu zaczęli się nudzić a pozostałe klany nie mogły z nimi konkurować. Online w klanie to prawie 100 osób to samo pewnie BMF, wiec ... wszystko jasne.

Genesiss

Cytat: Evil Sabbath w Kwiecień 06, 2010, 01:23:40 PM
Z tego co czytam wnioskuje ze dwa klany to polowa populacji servera, wszystko będzie trwało do czasu aż znudzi się im ganianie siebie na wzajem, a znudzi się pewnie dosyć szybko. Pozostałe klany będą tylko tłem dla tych dwóch i nie będą liczyć w ostatecznym rozrachunku. Jeden klan odejdzie na nowy serwer to i 2 też bo nie będą mieli przeciwników. Preto na sabbacie rozwieli się tak że po prostu zaczęli się nudzić a pozostałe klany nie mogły z nimi konkurować. Online w klanie to prawie 100 osób to samo pewnie BMF, wiec ... wszystko jasne.

+1

GandaFlux

CytatA mi sie wydaje ze na tym screenie widzimy: 301 online co przedstawia strona jak i komenda status z putty, w czym z 301, 19 to offline shopy
Przyznaje się do błędu racja, racja. W takim razie poprawiłem, teraz online podawany jest bez sklepów.

CytatOnline w klanie to prawie 100 osób to samo pewnie BMF, wiec ... wszystko jasne.

Ja was proszę. Jak nie macie o czymś zielonego pojęcia to nie piszcie bzdur i faktów z palca wyssanych...