Wydzielone z tematu "Dzień jedzeniowej rozpusty" - temat: "czary mary"

Zaczęty przez Soulern, Luty 19, 2009, 08:11:42 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Madith

Powiem Wam, ze ciekawie sie zrobilo..z pączków przeszliscie do satanizmu...ja bym tak nie potrafil..

:D

tez dzis zjadlem mnóstwo pączków :D
Arrissa, Franz
ADV80+/WC75+ nobless //retired

Kherith, Lancer
GH84+/DA75/WL75/BD62+  //retired

Madith, Core
Yul 85+                                  //retired

Diablo 3 Clan League

@ve

Ludzie kuźwa czy Wam się w głowach pomieszało (Wybaczcie za słowo ale nie potrafię tego inaczej nazwać)? Pisze przyjazny temat a Wy to wszystko zamieniacie w walki na słowa. Co chcecie teraz udowadniać, który z Was jest bardziej oczytany? Nie rozumiem takich ludzi, czy polacy muszą być tacy? Nie możecie naprawdę przecierpieć nawet pomyłki drugiej osoby? Przecież to nawet Was nie dotyczy a niepotrzebne prowokacje niszczą tylko chęć do dalszego korzystania z forum. Jesteście po części moderatorami, osobami które są po to aby zapobiegać i zwalczać tego typu chore[?] sytuacje. Usprawiedliwianie się, że jest to tylko zwyczajna wymiana poglądów, przepraszam ale takie bajki nie dla mnie.

Proszę Was dorośnijmy do pewnych spraw.
Serdecznie pozdrawiam.

Marc1n

HATE ME MOAR!

Koszałek Opałek

Watek zostal podzielony i dalsze -_-'y mozecie tutaj postowac.

Spece od satanizmu z tematu o paczkach ... leb urywa przy samej dupie ...
"Myśląc, budujemy z niewidocznego materiału coś, co siły do siebie przyciąga - dla naszej pomocy lub szkody,
stosownie do charakteru myśli, któreśmy wysłali."

"Myśli nasze tworzą nasze oblicze i nadają mu właściwe indywidualne piętno.
Nasze myśli określają ruch, postawę i kształt całego ciała."

Kll

L2 DEX x4
Necro79/SwS79/Sps77:D - retired

Ryltar

Xyber

Ryltar

Koszałek Opałek

"Myśląc, budujemy z niewidocznego materiału coś, co siły do siebie przyciąga - dla naszej pomocy lub szkody,
stosownie do charakteru myśli, któreśmy wysłali."

"Myśli nasze tworzą nasze oblicze i nadają mu właściwe indywidualne piętno.
Nasze myśli określają ruch, postawę i kształt całego ciała."

Zarean

Cytat: @ve w Luty 19, 2009, 11:07:45 PM
Ludzie kuźwa czy Wam się w głowach pomieszało (Wybaczcie za słowo ale nie potrafię tego inaczej nazwać)? Pisze przyjazny temat a Wy to wszystko zamieniacie w walki na słowa. Co chcecie teraz udowadniać, który z Was jest bardziej oczytany? Nie rozumiem takich ludzi, czy polacy muszą być tacy? Nie możecie naprawdę przecierpieć nawet pomyłki drugiej osoby? Przecież to nawet Was nie dotyczy a niepotrzebne prowokacje niszczą tylko chęć do dalszego korzystania z forum. Jesteście po części moderatorami, osobami które są po to aby zapobiegać i zwalczać tego typu chore[?] sytuacje. Usprawiedliwianie się, że jest to tylko zwyczajna wymiana poglądów, przepraszam ale takie bajki nie dla mnie.

Proszę Was dorośnijmy do pewnych spraw.
@ve zrozum, że to są zbyt delikatne tematy, żeby nie wyniknął z tego jakiś konflikt. Tak samo było z twoim tematem, zamiast powiedzieć od razu z góry co się dzieje to napisałeś jakieś bzdury przy okazji jadąc po całym forum i wywołałeś bezsensowny flame.

IMO to jedno czy to święto satanistyczne czy jakiekolwiek inne. A sataniści to "prawie" tacy sami ludzie jak my.

Soulern

Phff... Przepraszam, że niemal po miesiącu, ale dopiero od krótkiego czasu miałem dostęp do "Bilblii Szatana", a i tak nie miałem czasu na czytanie.

Poznajcie mistrza szycia, Marc1na!

Cytat: Marc1n w Luty 19, 2009, 08:50:26 PM
1wsza sprawa - Wikipedia jest srednio dobrym zrodlem wiedzy bo kazdy nieogarniety moze edytowac a jak inni nie ogarnieci, to nie poprawiaja
2ga sprawa - tak samo Halloween jest Satanistyczne jak Poczatek Wakacji 23Czerwca
3cia sprawa - Satanizm Levey'a a info tam zawarte to jedno i mowie Ci to ja ktory przeczytalem cala Biblie Szatana. Nie ma tam slowa o jakichs obrzadkach albo dniach swietych, a same przemyslenia filozoficzne, takie rzeczy dorobili potem ludzie i maja one tyle wspolnego ze zrodlem, co kadzidelko z Budda z Buddyzmem samym w sobie.

Cytat z "Biblii Szatana" autorstwa La Veya:

Cytat
ŚWIĘTA RELIGIJNE

Największe święto w religii satanistycznej to dzień urodzin każdego człowieka. Stanowi ono bezpośrednie przeciwieństwo do najświętszych dni w innych religiach, które deifikują poszczególnego boga stworzonego w formie antropomorficznej na wzór człowieka, dowodząc w ten sposób, że ego nie zostało do końca pogrzebane.
   Satanista uważa: "Dlaczego nie być uczciwym - skoro chcesz wykreować boga na podobieństwo człowieka, to czemu nie mógłby być stworzony na twoje podobieństwo". Każdy człowiek jest bogiem, jeśli tylko chce się za takiego uważać. Tak więc Satanista obchodzi dzień własnych urodzin jako najważniejsze święto w roku. Czy nie jesteś bowiem szczęśliwszy z powodu własnych urodzin niż z powodu urodzin kogoś, kogo nawet na oczy nie widziałeś? Z tej samej przyczyny, pomijając święta religijne, pytamy. dlaczego przywiązywać większą wagę do dnia urodzin prezydenta lub historycznej daty zamiast do dnia, w którym przyszliśmy na ten najwspanialszy ze światów? (...)
   Zaraz po dniu własnych urodzin dwoma najważniejszymi satanistycznymi świętami są: Walpurgisnacht (Noc Walpurgi) i Halloween (lub wigilia Wszystkich Świętych).
   Św. Walpurgis lub Walpurga, lub Walburga - forma imienia zależna od czasu i rejonu - urodziła się w Sussex pod koniec VII lub na początku VIII wieku. Nauki pobierała w Winburn w Dorset, gdzie po przywdzianiu habitu przebywała przez dwadzieścia siedem lat. Następnie za namową swojego wuja, św. Bonifacego, i brata, św. Wilibalda, wyruszyła z innymi zakonnicami, aby zakładać domy kościelne na terenie Niemiec. (...) (tekst o Walpurgi)

Świętych lub Dzień Halloween - wigilia Dnia Wszystkich ~ Wszystkich Świętych, z 31 października na 1 listopada należał do wielkich świąt ognia w Brytanii za czasów druidów. W Szkocji święto to połączono z okresem, w którym duchy zmarłych, demony, czarownice i czarownicy byli szczególni aktywni, a zarazem życzliwi. Paradoksalnie, tej nocy młodzi ludzie odprawiali magiczne rytuały, aby sprawdzić, kto będzie ich przyszłym partnerem na całe życie. Młodzi wieśniacy traktowali to jako dobrą, wesołą i zmysłową zabawę, natomiast starsi brali bardzo poważnie i troszczyli się o zabezpieczenie własnych domostw przed złymi duchami, czarownicami i demonami, które owej nocy posiadały wyjątkową moc.

Przesilenia i zrównania dnia z nocą są również obchodzone jako święta, gdyż wyznaczają pierwsze dni nowej pory roku. Różnica pomiędzy przesileniem a zrównaniem dnia z nocą jest czysto semantyczna - polega na określeniu relacji, w jakich znajdują się względem siebie słońce, księżyc i gwiazdy. Przesilenie odnosi się do lata i zimy, zrównanie dnia z nocą do jesieni i wiosny.
   Przesilenie letnie ma miejsce w czerwcu, zimowe w grudniu. Je sienne zrównanie dnia z nocą wypada we wrześniu, wiosenne w marcu. Zarówno przesilenia, jak i zrównania dnia z nocą różnią się o dzień lub dwa w zależności od roku - zależą od cyklów księżycowych w danym momencie - następują jednak zwykle nocą z 21 na 22 danego miesiąca. Pięć do sześciu tygodni po tych dniach obchodzone są legendarne satanistyczne święta.

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Zarean

@ve

Czyli wszystko się potwierdziło, pączki są dziełem szatana!
Serdecznie pozdrawiam.

Tomasheq

Cytat: @ve w Marzec 14, 2009, 01:18:30 AM
Czyli wszystko się potwierdziło, pączki są dziełem szatana!
Wcale bo nie. Wszyscy zginiemy od Paczku w halloween. Naprawde :P
"– Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła
– Jak zdołałaś wrócić?
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam..."

Marc1n

Cytat: Soulern w Marzec 13, 2009, 09:42:57 PM
Phff... Przepraszam, że niemal po miesiącu, ale dopiero od krótkiego czasu miałem dostęp do "Bilblii Szatana", a i tak nie miałem czasu na czytanie.

1wsza sprawa - Wikipedia jest srednio dobrym zrodlem wiedzy bo kazdy nieogarniety moze edytowac a jak inni nie ogarnieci, to nie poprawiaja
2ga sprawa - tak samo Halloween jest Satanistyczne jak Poczatek Wakacji 23Czerwca
3cia sprawa - Satanizm Levey'a a info tam zawarte to jedno i mowie Ci to ja ktory przeczytalem cala Biblie Szatana. Nie ma tam slowa o jakichs obrzadkach albo dniach swietych, a same przemyslenia filozoficzne, takie rzeczy dorobili potem ludzie i maja one tyle wspolnego ze zrodlem, co kadzidelko z Budda z Buddyzmem samym w sobie.

Cytat
ŚWIĘTA RELIGIJNE

Największe święto w religii satanistycznej to dzień urodzin każdego człowieka. Stanowi ono bezpośrednie przeciwieństwo do najświętszych dni w innych religiach, które deifikują poszczególnego boga stworzonego w formie antropomorficznej na wzór człowieka, dowodząc w ten sposób, że ego nie zostało do końca pogrzebane.
   Satanista uważa: "Dlaczego nie być uczciwym - skoro chcesz wykreować boga na podobieństwo człowieka, to czemu nie mógłby być stworzony na twoje podobieństwo". Każdy człowiek jest bogiem, jeśli tylko chce się za takiego uważać. Tak więc Satanista obchodzi dzień własnych urodzin jako najważniejsze święto w roku. Czy nie jesteś bowiem szczęśliwszy z powodu własnych urodzin niż z powodu urodzin kogoś, kogo nawet na oczy nie widziałeś? Z tej samej przyczyny, pomijając święta religijne, pytamy. dlaczego przywiązywać większą wagę do dnia urodzin prezydenta lub historycznej daty zamiast do dnia, w którym przyszliśmy na ten najwspanialszy ze światów? (...)
   Zaraz po dniu własnych urodzin dwoma najważniejszymi satanistycznymi świętami są: Walpurgisnacht (Noc Walpurgi) i Halloween (lub wigilia Wszystkich Świętych).
   Św. Walpurgis lub Walpurga, lub Walburga - forma imienia zależna od czasu i rejonu - urodziła się w Sussex pod koniec VII lub na początku VIII wieku. Nauki pobierała w Winburn w Dorset, gdzie po przywdzianiu habitu przebywała przez dwadzieścia siedem lat. Następnie za namową swojego wuja, św. Bonifacego, i brata, św. Wilibalda, wyruszyła z innymi zakonnicami, aby zakładać domy kościelne na terenie Niemiec. (...) (tekst o Walpurgi)

Świętych lub Dzień Halloween - wigilia Dnia Wszystkich ~ Wszystkich Świętych, z 31 października na 1 listopada należał do wielkich świąt ognia w Brytanii za czasów druidów. W Szkocji święto to połączono z okresem, w którym duchy zmarłych, demony, czarownice i czarownicy byli szczególni aktywni, a zarazem życzliwi. Paradoksalnie, tej nocy młodzi ludzie odprawiali magiczne rytuały, aby sprawdzić, kto będzie ich przyszłym partnerem na całe życie. Młodzi wieśniacy traktowali to jako dobrą, wesołą i zmysłową zabawę, natomiast starsi brali bardzo poważnie i troszczyli się o zabezpieczenie własnych domostw przed złymi duchami, czarownicami i demonami, które owej nocy posiadały wyjątkową moc.

Przesilenia i zrównania dnia z nocą są również obchodzone jako święta, gdyż wyznaczają pierwsze dni nowej pory roku. Różnica pomiędzy przesileniem a zrównaniem dnia z nocą jest czysto semantyczna - polega na określeniu relacji, w jakich znajdują się względem siebie słońce, księżyc i gwiazdy. Przesilenie odnosi się do lata i zimy, zrównanie dnia z nocą do jesieni i wiosny.
   Przesilenie letnie ma miejsce w czerwcu, zimowe w grudniu. Je sienne zrównanie dnia z nocą wypada we wrześniu, wiosenne w marcu. Zarówno przesilenia, jak i zrównania dnia z nocą różnią się o dzień lub dwa w zależności od roku - zależą od cyklów księżycowych w danym momencie - następują jednak zwykle nocą z 21 na 22 danego miesiąca. Pięć do sześciu tygodni po tych dniach obchodzone są legendarne satanistyczne święta.
Przecież to nie jest opis świśt. Raz, że jest to opisane z perspektywy jakichś działań historycznych albo streszczenia przez kogoś jak na wikipedie, ew. do gazety popularno naukowej jak Focus. Nie mam tutaj słowa o tym, żeby cokolwiek obchodzić. To tak jak czarne msze organizowane przez władców chyba francuskich, które były typowo pokazowym działaniem, ale nigdzie nie ujętym w nakazy lub słowa. Jedyne we fragmencie przemyślenie dotyczy obchodzenia własnych urodzin :)
Masz mocno przekonwertowaną chyba tą Biblię, albo ja widziałem ją za dawno bo kto by pisał:
"...Pięć do sześciu tygodni po tych dniach obchodzone są legendarne satanistyczne święta." w dziele które niby jest pierwowzorem stosowanie zdań w takiej formie daje bardziej efekty pseudoinformacyjny niż będący źródłem wiary.
HATE ME MOAR!

Asta Entreri

Cytat
ŚWIĘTA RELIGIJNE

gz u!
nie dość, że odkopujesz topic z przed miesiąca to jeszcze phailujesz jak mało kto, naprawdę pełen podziwu jestem. :)

Biblia Szatana autorstwa La Veya była opisem rytuałów satanistycznych oraz filozofii satanizmu a nie historii satanizmu. czaisz różnicę? To, że ktoś ci jakiś shit wcisnął to jeszcze nie powód, by takie brednie publikować na forum :)
Asta, officially teh greatestest fanboi ze Marc1na.

Soulern

Cytat: Marc1n w Marzec 14, 2009, 08:40:37 AM

Cytat
ŚWIĘTA RELIGIJNE

Przecież to nie jest opis świśt. Raz, że jest to opisane z perspektywy jakichś działań historycznych albo streszczenia przez kogoś jak na wikipedie, ew. do gazety popularno naukowej jak Focus. Nie mam tutaj słowa o tym, żeby cokolwiek obchodzić. To tak jak czarne msze organizowane przez władców chyba francuskich, które były typowo pokazowym działaniem, ale nigdzie nie ujętym w nakazy lub słowa. Jedyne we fragmencie przemyślenie dotyczy obchodzenia własnych urodzin :)
Masz mocno przekonwertowaną chyba tą Biblię, albo ja widziałem ją za dawno bo kto by pisał:
"...Pięć do sześciu tygodni po tych dniach obchodzone są legendarne satanistyczne święta." w dziele które niby jest pierwowzorem stosowanie zdań w takiej formie daje bardziej efekty pseudoinformacyjny niż będący źródłem wiary.

To jest identycznie, jak ze świętami chrześcijańskimi. Gdzie masz tam napisane, że musisz je obchodzić? Tutaj są opisane święta religijne satanizmu. Chyba to oczywiste, że nie będzie wszędzie napisane na końcu zdania "...i musisz to przestrzegać/i musisz to obchodzić"?

Porównałeś to do czarnych mszy... tutaj o tym akurat La Vey napisał. Kolejny cytat, tym razem z rozdziału o nazwie właśnie "Czarna msza"
Cytat   Dla satanisty czarna msza w swoim bluźnierstwie skierowanym przeciw ortodoksyjnym rytuałom nie jest wcale konieczna.

Cytat: Marc1n w Marzec 14, 2009, 08:40:37 AM
Przecież to nie jest opis świśt.

Jest to opis świąt. Nie opis, jak je przeżywać, właśnie opis świąt.

And one more thing: Asta Entreri, nikt cię tu nie pytał o zdanie. A gdy nie wiesz, o czym mówisz, nie odzywaj się w ogóle. Czasem lepiej uchodzić za idiotę, niż otworzyć usta i rozwiać wszelkie wątpliwości.

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Marc1n

Mijasz się z prawdą i ją naciągasz.
Biblia nie ma w sobie tekstów, że któregoś tam kwietnia ma być wielkanoc, a któregoś tam grudnia macie obchodzić tyle i tyle dni cośtam a o 12 ma być pasterka - to zostało ustalone przez duchownych, nie jest to zapisane. A ludzie słuchają się i przestrzegają tych dni bo tak ustalili ważnie, respektują ich - ok
Biblia szatana tak samo nie ma wymienione co kiedy być powinno, NIE NAKAZUJE, a informuje o obrządkach które np były jakiś czas temu i były przypisywane satanizmowi, ale w takim wydaniu brzmi bardziej jak felieton z gazety popularno naukowej, dlatego uważam, że nie ma się po co tym sugerować
Satanizm jest bardziej jak Buddyzm, jest ideologia i główna myśl - ludzie się z nią zgadzają albo nie, no i tak działają.
Dlatego Soulern twoje przypisywanie i doszukiwanie się czegoś teraz jest bezcelowe, szczególnie w dziele tak młodym, które w 90% zawiera zbiór informacji historycznych, a 10% to jakieś myśli związane z filarami wiary.
Apropo "Czarnej Mszy" napisałem, że jest to pokazówa i calem było sianie zamętu pośród chrześcijan.
HATE ME MOAR!

@ve

Tylko się nie pozabijajcie o to, kto ma racje :)
Nie wypowiadam się, bo na ten temat nic mi nie wiadomo.
Serdecznie pozdrawiam.

Beatronix

mi tez nic na ten temat nie wiadomo, ALE

Soulern przynajmniej swoje argumenty potwierdza cytatami, całkiem sensownymi
Asta mógłby tak samo się pruć o pączki jak o poglądy soulerna, nic z tego nie wynika
Marc1n wychodzi z założenia że jemu uwierzymy na słowo, nie podpiera swoich argumentów niczym, podważa tylko źródła argumentów soulerna, typowo po Polsku, "ja mam zawsze racje, to co mówisz jest złe, to  z czego korzystasz jest złe, bo..(tu by się przydał jakiś konkretny argument)....ja tak uważam" =)

gl & lol

Marc1n

Nie wiedzialem ze obrona faktow wymaga ciezkiej argumentacji. Jakbys chcial teraz ludziom wcisnac to ze to slonce krazy wokol ziemi, to Ty musialbys dawac mega argumentacje, a oni mogli by sie bronic ogolno dostepnymi faktami. A to Soulern chcial wprowadzic nowy porzadek nie ja :)
HATE ME MOAR!

Beatronix

dobra, przeanalizujmy:

to że słonce nie krąży wokół ziemi wie ok 95% populacji, fakt powszechnie przyjęty i znany
to czym jest satanizm wie może ok 5% populacji? jednak z tego co wyzej napisaliscie wywnioskowałem że są różne interpretacje nawet tych samych faktów.

a tak btw.
Żeby udowodnić że jednak słońce nie krąży wokół ziemi trzeba też było podać niezbite dowody ;)

bylyforumowicz

Cytat: Beatronix w Kwiecień 03, 2009, 05:29:57 PM
dobra, przeanalizujmy:

to że słonce nie krąży wokół ziemi wie ok 95% populacji, fakt powszechnie przyjęty i znany
to czym jest satanizm wie może ok 5% populacji? jednak z tego co wyzej napisaliscie wywnioskowałem że są różne interpretacje nawet tych samych faktów.

a tak btw.
Żeby udowodnić że jednak słońce nie krąży wokół ziemi trzeba też było podać niezbite dowody ;)

Slonce krazy wokol Ziemi jesli Ziemia jest punktem odniesienia .i.

Marc1n

Pro, dlatego, zeby przypisac jakies swieto do swieta satanistycznego trzeba podac niezbite dowody dotyczace tego oraz zrodla praktycznie niepodwazalne nt satanizmu i swiat tam obecnych.
Wikipedia pro site :D
HATE ME MOAR!