Czy to łącze wystarczy?

Zaczęty przez primitive-, Sierpień 28, 2006, 11:09:17 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

primitive-

Mianowicie - chcę sobie założyć net prze iPlus'a (większość innych ofert z różnych powodów odpada) lecz... limit jaki narzucają jest debilny - 2 GB...
Jak myślicie, wystarczy do grania średnio 2-3 godziny dziennie (bez ściągania filmów, piosenek itp)?
A może ktoś już sobie sprawdzał przepływ danych podczas grania i wie ile to ciągnie?
Będę naprawdę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie  :wink:
I'm just a little newbie

Shaman

dobra wypowiem sie bo mam iPlusa na lapie...
limit jest aż nad to... natomiast zastanow sie nad predkością jaką kupisz.
Jezeli kupisz modem UMTSowy i masz w okolicy BTSy ktore go obsługują to masz 386kbs co wystarczy do grania... jezeli nie masz i masz tylko EDGE to niestety moze ci sie łącze przycinać bo to tylko 214kbs. I pamietajmy o tym ze są to wartości nominalne wiec często nie faktyczne. Problem z tego typu internetem polega na tym ze rozwija taka szybkosc ile ma slotów wolnych na BTSie, jezeli ten jest oblegany przez rozmowy tle... to predkosc czesem spada. Sam cierpie jak jade w delegacje i nie moge pograć za dobrze bo nie łącze mam za wolne kiedy wjezdzam w EDGE. Natomiast na UMTS da rade grać.

primitive-

kurcza... a jesteś pewien, że nie wystarczy 177, lub 242 kb/s? Przeciez najzwyklejsza neostrada 128 wystarcza, a to mino wszystko jest i tak szybsze  :o
I'm just a little newbie

Shaman

hmm jakby tu wyjaśnić. Neo idzie po łączach i moze utrzymywać stałą prędkość... natomiast jakikolwiek net iPlus , orange czy blueconnect idze po bts`ach ktore  maja dana wolną ilość slotów... jezeli jest strasznie zapchany bts to moze ci zmniejszyc to predkosc... a to co wyskakuje w okienku przy uruchomieniu Iplusa na przyklad to ze mam zasieg EDGE i mam 214 to jest wartosc nominalna jaka podaje program... bo w realu mam np 128 :P )

juz rozumiesz zależność?
chodzi o to bys sprawdzil jaki masz ruch na btsach i jaka predkosc max mozesz uzyskac... ja mieszkam w centrum łodzi i mimo ze mam UMTS na lapie (nominalnie 386) to jak wchodze na stronke testera to mi pokazuje np o 1/3 mniej w godzinach szczytu...

primitive-

I'm just a little newbie

Netman

56K Internet Connection     
Tyle l2 wymaga według oficjalnych wymagań
A co do iPlusa.... według mnie nie chodzi o speed, tylko o jakość, a dokładniej mówiąc, o ping
Więc z tym netem jak już wspomniał Shaman może być różnie