Witaj
Gość

Wątek: Linux  (Przeczytany 3906 razy)

• Pochwał: 0

Linux
« dnia: Kwiecień 25, 2009, 05:05:26 pm »
Chciałbym się zabawić z Linuksem i mam parę pytań:
1. czy da się tak zainstalować Linuksa żeby jego partycje można było przeglądać w Windowsie 
2. jak uda mi się zainstalować co jest najważniejsze do zrobienia w systemie na początku

mam mandrive 2009

• Pochwał: 15

• Urażona dzidzia, urażona dzidzia!
Odp: Linux
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 25, 2009, 05:12:25 pm »
1. czy da się tak zainstalować Linuksa żeby jego partycje można było przeglądać w Windowsie 
2. jak uda mi się zainstalować co jest najważniejsze do zrobienia w systemie na początku

mam mandrive 2009

1.

Da się oglądac - program total commander ma taką opcję.

2.

Zalerzy co zainstalujesz - jak Mandrive Free/Powerpack to praktycznie nic nie potrzebujesz.

Nie doczytałem i Edit:

Mandriva Free czy One czy Power Pack ?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 25, 2009, 05:22:04 pm »
free

a w "mój komputer" ??

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 25, 2009, 05:23:13 pm »
free

a w "mój komputer" ??

Nie będzie dostępnych bo patrycje linuxa a raczej system plików nie jest rozpoznawany przez WinShit

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 25, 2009, 05:30:50 pm »
jak się loguje to się pyta o localhost login wpisuje i pyta o hasło i nie mogę nic wpisać

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 25, 2009, 05:37:18 pm »
jak się loguje to się pyta o localhost login wpisuje i pyta o hasło i nie mogę nic wpisać

mozesz tylko nic nie widzisz

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 25, 2009, 05:40:22 pm »
ale jak wpisuje hasło które podałem przy instalacji to sie kasuje wszystko co wpisałem i od nowa muszę i tak cały czas.

jakim programem w windows mogę połączyć parę partycji w jedna bez utraty danych 
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2009, 06:43:45 pm wysłana przez Pheonix »

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 25, 2009, 07:48:38 pm »
ale jak wpisuje hasło które podałem przy instalacji to sie kasuje wszystko co wpisałem i od nowa muszę i tak cały czas.

napewno dobre podałeś ?

partiton magic

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 25, 2009, 07:53:47 pm »

napewno dobre podałeś ?

partiton magic

1. tak bo prostsze już być nie mogło
2. to jest chyba płatne i bez kupionego programu możesz sobie "symulacje" zrobić

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 25, 2009, 08:57:21 pm »

napewno dobre podałeś ?

partiton magic

1. tak bo prostsze już być nie mogło
2. to jest chyba płatne i bez kupionego programu możesz sobie "symulacje" zrobić

paragon wersja darmowa tez zadziala

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 25, 2009, 09:37:17 pm »
dzięki działa :D

jak nie podam przy instalacji hasła do konta root to później będę mógł się logować przy "localhost login" wpisując root i omijając hasło będę mógł się zalogować ??

kiedy wyświetli się obraz jakiś :D

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 26, 2009, 01:16:08 pm »
dzięki działa :D

jak nie podam przy instalacji hasła do konta root to później będę mógł się logować przy "localhost login" wpisując root i omijając hasło będę mógł się zalogować ??

kiedy wyświetli się obraz jakiś :D

nie - haslo root jest wymagane przy większości dystrybucji - chociaz Mandriva 2009 nie powinna miec tego ;)

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 26, 2009, 01:45:27 pm »
w przyszłym tygodniu już będę miał wszystko zrobione

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 26, 2009, 04:37:33 pm »
w przyszłym tygodniu już będę miał wszystko zrobione

zatem czekam do przyszłego tygodnia na nową dawkę pytań ;D

• Onlife
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 28, 2009, 04:34:48 pm »

mam mandrive 2009
1. Chciałbym zaznaczyć że mimo znacznego usprawnienia kompatybilności nadal istnieje ryzyko utraty danych w wyniku mieszania (a dokładniej wprowadzania zmian) na partycjach linuxa z poziomu windy i odwrotnie. Zawsze trzeba o tym pamietać i zrobić sobie kopie szczególnie ważnych danych. Oczywiście samo przeglądanie nie niesie takiego ryzyka

2. Na początku robisz to od czego zaczynasz użytkowanie windowsa - wgranie sterowników. Jeżeli masz nvidie nie musisz się bać, jeżeli masz ati wiedz że możesz (choć nie musisz) mieć problemy. Oczywiście tuż po istalacji sterów wymagana jest aktualizacja systemu.

Osobiście bardziej polecam coś debianowego czyli mint, ubuntu. Wielkie community i dostępność programów zapewniają dobre zaplecze na oswojenie się z linuksem. Ponadto te dystrybucje są szybsze w działaniu od mandrivy. Ale mandriva wciąż jest najłatwiejsza dla windowsowców.

PS. Oczywiście musisz się zapoznać z jakilinux.org/linux jeżeli jesteś początkujący.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2009, 04:42:37 pm wysłana przez doman18 »
It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
 When you worry you make it double

Cytat: naris
How to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!

• Pochwał: -1

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 29, 2009, 05:32:27 pm »
Dolaczam sie do tematu. Jaka wersja linuxa jest dobra dla poczatkujacego i do uzytku domowego (mp3, filmy, gry, net) ? Chchialbym sprawdzic go na laptopie (2.4 proc, 1gb ram, karta graficzna zintegrowana) i na PCie (Intel Core Quad - 2.4GHz , 2gb ram, GeForce 8300 GS).
"Na tym świecie istnieje zło zrodzone z dobra. Istnieje również dobro zrodzone ze zła" by Lelouch Lamperouge
I'm OFFLINE

• Pochwał: 18

• <3
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 29, 2009, 05:34:27 pm »
Ja to sądzę, że Mandriva 2009 lub Ubuntu. A i jeśli chodiz o gry to niektóre mogą nie pójść na Linux.
Sebal- Life ...

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SHUT UP AND ENJOY THE MUSIC

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 29, 2009, 08:02:31 pm »
Ja to sądzę, że Mandriva 2009 lub Ubuntu. A i jeśli chodiz o gry to niektóre mogą nie pójść na Linux.

i Tu jesteś troszku ale to troszku w błędzie ponieważ Mandriva lubi swoje KDE i mocno w nim miesza - początkujący napewno zessa z KDE linuxa Mandrive która ma swoje "wymagania".

Jeżeli coś chcesz lekkiego to polecam Arch linux - mozna powiedziec ze kazdy linux bedzie pasował a od tego jak bedzie chodził zalerzy od użytkownika.

Co przemawia za Arch:
-Jeden plik konfiguracyjny w którym można WSZYSTKO zrobic co się pragnie.
-Pacman - stawia na stabilnosc (pacman -Ss WindowsIsShit)
- i wiele wiele więcej.

Najlepiej wybierz takie dystro jakie Ci się spodoba tzn nazwa bo linuxy prawie niczym ("prawie") się nie różnia.

Ale polecam jak już wybierzesz jedno dystro staraj się siedzeic na nim a nie reinstall co chwile - nie twierdze ze testowanie dystra jest złe - ale takim podejsciem nic nie w skurasz i nic sie nie nauczysz.

mam mandrive 2009
2. Na początku robisz to od czego zaczynasz użytkowanie windowsa - wgranie sterowników. Jeżeli masz nvidie nie musisz się bać, jeżeli masz ati wiedz że możesz (choć nie musisz) mieć problemy. Oczywiście tuż po istalacji sterów wymagana jest aktualizacja systemu.

3.Osobiście bardziej polecam coś debianowego czyli mint, ubuntu. Wielkie community i dostępność programów zapewniają dobre zaplecze na oswojenie się z linuksem. Ponadto te dystrybucje są szybsze w działaniu od mandrivy. Ale mandriva wciąż jest najłatwiejsza dla windowsowców.

PS. 4.Oczywiście musisz się zapoznać z jakilinux.org/linux jeżeli jesteś początkujący.

AD 2

Problem wgrania sterowników w arch sprowadza się do pacman -Ss ati-drivers

pozniej

/etc/X11/xorg.conf

i dodanie do modółu Grafy

Driver "Ati"