Ja to sądzę, że Mandriva 2009 lub Ubuntu. A i jeśli chodiz o gry to niektóre mogą nie pójść na Linux.
i Tu jesteś troszku ale to troszku w błędzie ponieważ Mandriva lubi swoje KDE i mocno w nim miesza - początkujący napewno zessa z KDE linuxa Mandrive która ma swoje "wymagania".
Jeżeli coś chcesz lekkiego to polecam Arch linux - mozna powiedziec ze kazdy linux bedzie pasował a od tego jak bedzie chodził zalerzy od użytkownika.
Co przemawia za Arch:
-Jeden plik konfiguracyjny w którym można WSZYSTKO zrobic co się pragnie.
-Pacman - stawia na stabilnosc (pacman -Ss WindowsIsShit)
- i wiele wiele więcej.
Najlepiej wybierz takie dystro jakie Ci się spodoba tzn nazwa bo linuxy prawie niczym ("prawie") się nie różnia.
Ale polecam jak już wybierzesz jedno dystro staraj się siedzeic na nim a nie reinstall co chwile - nie twierdze ze testowanie dystra jest złe - ale takim podejsciem nic nie w skurasz i nic sie nie nauczysz.
Chciałbym się zabawić z Linuksem i mam parę pytań:
1. czy da się tak zainstalować Linuksa żeby jego partycje można było przeglądać w Windowsie
2. jak uda mi się zainstalować co jest najważniejsze do zrobienia w systemie na początku
mam mandrive 2009
2. Na początku robisz to od czego zaczynasz użytkowanie windowsa - wgranie sterowników. Jeżeli masz nvidie nie musisz się bać, jeżeli masz ati wiedz że możesz (choć nie musisz) mieć problemy. Oczywiście tuż po istalacji sterów wymagana jest aktualizacja systemu.
3.Osobiście bardziej polecam coś debianowego czyli mint, ubuntu. Wielkie community i dostępność programów zapewniają dobre zaplecze na oswojenie się z linuksem. Ponadto te dystrybucje są szybsze w działaniu od mandrivy. Ale mandriva wciąż jest najłatwiejsza dla windowsowców.
PS. 4.Oczywiście musisz się zapoznać z jakilinux.org/linux jeżeli jesteś początkujący.
AD 2
Problem wgrania sterowników w arch sprowadza się do pacman -Ss ati-drivers
pozniej
/etc/X11/xorg.conf
i dodanie do modółu Grafy
Driver "Ati"