Witaj
Gość

Wątek: Wywiad z IFC.Ewelina @ esports.pl  (Przeczytany 22035 razy)

• Pochwał: 1

Odp: Wywiad z IFC.Ewelina @ esports.pl
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 24, 2007, 04:01:27 pm »
tak wbilem 40 lvl przestalem grac bo dostawalem ostro w pvp (rozpracowales mnie omg):< wciaz czekam na frapsa z pokazem twoich pro uber umiejetnosci xxmontezumaplxx, a moze wcale niejest taki uber pro za jakiego sie uwazasz tylko umiesz najezdzac na innych graczy z tych prywatnych serverow, a moze tak cie zabolalo ze ten temat niejest o tobie przeciez ty masz 79 lvl CARDI NA OFFIE !!
SWARM

• Pochwał: 9

• Showtime!
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 24, 2007, 04:06:19 pm »
Albo skończycie flame, albo temat idzie do kosza.

Piszę poprawnie po polsku

Nothing lasts forever...
...even cold November Rain

• Pochwał: -4

« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 24, 2007, 04:32:52 pm »
szkoda ze nie masz pojecia cosie dzieje na teonie.

pS: niestety jak widze wiekszosc pro z piratow jedne co potrafi to powtarzac jak mantre "bot, bot,bot" nigdy nie grajac na offe, ok. Mimo ze botujemy to i tak poziom pvp top klanow jest nieporownywalnie wyzszy niz to co oferuja top clany z pirackich serwerow. W end game liczy sie pvp nie pve.

yyy, generalnie od niwdawna na niektórych piratach jest wysoki poziom pvp, a end-game fights przypomina to co dzieje się na serwerach oficjalnych, myślę żę kilka piratów stoących rok albo rok+ można spokojnei porównać do tego co się dzieje na offie, generalnie to róznica jest taka że ludzie z piratów oglądają filmiki z offa, czytają l2guru, itp. Ludzie z offa w więszości myślą schematami z przed x czasu. No dobra montezuma ty akurat należysz do grona Polaków co są factor na offie, dodatkowo grasz na jednym z ktych kilku lepszych serwerów (teon, frantz, bartz) ale większość klaników/Polaków męczy się po 1,5 roku albo i więcej i wciąż ogląda siege przez kryształ, ale są pro bo z offa,  myślę że pvp na priwach jest nawet lepsze bo wszystko zdobywa sie samemu, czyt. codzienne pvp w it/varka/aq/baium/anthy/valakas/zaken/rbs itp w endagame, multisided, generalnie raczej coraz więcej ludzi z retka gra na priwach, a nie odwrotnie, przykład ostatnie kilka tematów o supreme i innych priwach na l2guru, chwilowo nawet pojawił się dizał l2s na l2guru a to o czymś już świadczy, generalnei na priwach jest mniej miejsca i wszystko dzieje się szybciej, nawet do głupiego it ciężko wejść bo single klany portrafią siedzieć staknięte w 3 cov party nie mówiąc o dobrym ally:)
Ostatnie zmiany ncsoftu dążą do tego że ludzie najpierw botują do 78/78 potem zaczynają sie bawić dobiero, ciekawy przykład Fusion na Franztz, argumentem jest też to że rok temu większość graczy z priw myślało poważnie o przesiadce na offa teraz nie znam ani jednej takiej osoby.
Pozdrawiam
Swarm Member

Luna- 6x HE

• Pochwał: 14

« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 24, 2007, 08:48:23 pm »
yyy, generalnie od niwdawna na niektórych piratach jest wysoki poziom pvp, a end-game fights przypomina to co dzieje się na serwerach oficjalnych, myślę żę kilka piratów stoących rok albo rok+ można spokojnei porównać do tego co się dzieje na offie

Nie, nie watpie ze niektore osoby reprezentuja wysoki poziom pvp na piratach ale nie mielibysce szans z party z top pvp klanu z serwera ofcjalnego. Gracie na l2 c4 (bez znaczenia co mowi wam admin serwera), a interlude czy obecnie Kameal calkowice zmiena pvp, dzialanie skilli, potrzebujece czasu i gry na offie zeby byc na zblizonym poziomie pvp jak top gracze z offa. Mi zrobienie obecnej postaci zajelo rok, od pol roku jestem w end game pvp klanie, wam dojsce na poziom pvp taki jakbyl na offie w c4 zajelo rok, i nadal to jest poziom z c4

generalnie to róznica jest taka że ludzie z piratów oglądają filmiki z offa, czytają l2guru, itp. Ludzie z offa w więszości myślą schematami z przed x czasu.

ee chyba sam sie zaplatales, twoje pvp jest dokladnie kopia pvp off z xx czasu temu, obecnie jest troche inaczej. Prosty przyklad, obecnie top end game sa party magow, na piracie to nadal jest cov archer party

No dobra montezuma ty akurat należysz do grona Polaków co są factor na offie, dodatkowo grasz na jednym z ktych kilku lepszych serwerów (teon, frantz, bartz) ale większość klaników/Polaków męczy się po 1,5 roku albo i więcej i wciąż ogląda siege przez kryształ, ale są pro bo z offa,

Znam takich polakow na offie co lubia pve jaki takich co lubia pvp, to ze niewielu polakow jest w end game pvp klanach na offie jest raczej spowodowane ostra selekcja i wysokimi wymaganiami co do gracza,a ze polakow na offie gra znacznie mniej to i tych lubiacych pvp jest znacznie mniej,% ja bym powiedzial ze jest podobna ilosc

myślę że pvp na priwach jest nawet lepsze bo wszystko zdobywa sie samemu, czyt. codzienne pvp w it/varka/aq/baium/anthy/valakas/zaken/rbs itp w endagame, multisided,

Ja to mam na codzien jezeli pojawi sie X (teon), pvp o exp spot, pvp o rb, pvp na sige (-4% na sige ftw)

generalnie raczej coraz więcej ludzi z retka gra na priwach, a nie odwrotnie, przykład ostatnie kilka tematów o supreme i innych priwach na l2guru, chwilowo nawet pojawił się dizał l2s na l2guru a to o czymś już świadczy,

Prowadzisz jakes badania,podaj konkretne liczby.Niestety ich nie masz,obecnie w l2 gra ponad 1.1+ mln osob na oficjalnych serwerach. Osobisce nie odczulem spadku graczy na teonie, troche osob rezygnuje, ale ciagle dochodza nowe,i high end spoty sa ciagle zajete.

generalnei na priwach jest mniej miejsca i wszystko dzieje się szybciej, nawet do głupiego it ciężko wejść bo single klany portrafią siedzieć staknięte w 3 cov party nie mówiąc o dobrym ally:)

Sprobuj poexpowc w IT/mos/fog/pt na teonie w primary time, bedziesz musial sie tluc o spot.

Ostatnie zmiany ncsoftu dążą do tego że ludzie najpierw botują do 78/78 potem zaczynają sie bawić dobiero,

LOL, jak jest sens wypuszczana dodatku do gry dla 5x-6x graczy,kiedy 90%graczy na offie ma 76+ i zaczyna sie nudzic. To normalne ze firma wypuszcza dodatek skerowany glownie dla end game graczy, to samo dzieje sie z wow przykladowo.

ciekawy przykład Fusion na Franztz, argumentem jest też to że rok temu większość graczy z priw myślało poważnie o przesiadce na offa teraz nie znam ani jednej takiej osoby.
Pozdrawiam

Glupi przyklad, ten niby "botujacy" Fusion to moze z 15osob ktore przeniosly sie na frantz, reszta to nowi gracze i tez nie wszyscy botuja. To ze ktos mysli o przesiadce na offa nie znaczy ze to zrobi, slyszalem od dziesiatkow osob ze przejda za XX czasu na offa ale w wiekszosci przypadkow bylo to pustym gadanie, 38zl miesiecznie wciaz przeraza

Od pewnego czasu widze "mode" na demonizowanie "botow",bo na offie jest tak strasznie, i 99% botuje, wiec po co tam isc. Strach ma wielkie oczy, nie jest tak zle jak to niektorzy pisza. Wsrod aktywnych graczy (nie licze chinskich farmerow) wiekszosc gra legit normalnie. Ale trzeba demonizowac offa,tam"botuja",a moze to jest poprostu strach przed nieznanym i tym ze jezeli byscie poszli na offato by sie okazalo ze waszemu pvp daleko jeszcze do obecnego pvp na offie w top klanach pvp.
Naia - oficjalny server
DominionWind- Healer 99/Enchanter 90/Blade Dancer 5x - aktywny
Jestem ciekawy czy to Montezuma pisze te wszystkie posty tu, czy jakiś skrypt znalazł.
Ah, te chłopaki z NA są tak zautomatyzowani.
Zanim zacząłem grać z Alarionem to miałem do czynienia z kilkoma Cp,ludźmi i mogę powiedzieć, że ta jego "teoria" jest dla 90% graczy nieosiągalna bo po prostu są zbyt słąbymi graczami. 

• Pochwał: 4

« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 24, 2007, 09:54:22 pm »
widze ze dyskuja na ciekawy tor zeszla i generalnie sprowadza sie do tego, ze gracze z offa zasdroszcza graczom z privow ze Shiny zrobil z nimi wywiad ;) a przynajmniej tak to teraz mozna zinterpretowac :d

i generalnie to chyba temat rzeka : priv vs off - więc i tak "każdy ma rację" ;)

żeby zakończyć dyskusję kto jest większy wymiataczus maximus trzeba by przeniesc kilka klanow z offa na priv i odwrotnie i pewnie rezultat moglby byc podobny ;)

i ja sie jak najbardziej zgodze z tym, ze off a priv to 2 inne l2, ale jednoczesnie sadze, ze jesli ktos gra dobrze, to poradzi sobie zarowno w realiach priv jak i off :) a gadanie ze ktos lami bo gra na priv/off wydaje mi sie bezsadane, to tak jak powiedziec ze dzieciak z a.poludniowej bedzie gorzej kopal pilke dlatego ze ma pilke za 0,5$ a nie za 5$ jak dzieciak z a.polnocnej

« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 25, 2007, 11:21:37 am »
@Montezuma
Generalnei są już dobrze działające c5 (ofc jeśli chodzi o skille, zaruiche system, c5 rbs, hero skills nie o all) nie wiem jak z interlude, napewno są zmiany w ct1, ale to nie problem, po pierwsze wchodząc na obecne serwery off raczej neiwiele klany z priw by osiągnęły, bo po prostu są one już ustawone, tak jak klan z retka wchodząc na priwa który chodzi parę miesięcy by pewnych rzeczy nie przeszkoczył, tak wygląda l2 że jednak liczą się levele i itemy, hero i cancelsticki,  a potem skill dopiero, ofc przy normalnych buildach postaci/party, a z botami/ebay to trochę tak jak z egzaminami na studiach na których wiesz że wszystko bez problemu ściągać, nauczy się na nie z 10% zdających, co do pvp to przed 76+ nei masz co szukać i na retku i na chodzącym parę miesięcy priwie więc tu akurat jest podobnie. Co do kasy to nei chodiz o śmieszne 38 zł, tylko  oto żę retail to taki priw z full donate bo możesz kupić wszystko od powerlvlu do S grade itemów i komuś kto nei ma tyle kasy i będzie musiał się męczyć i wszystko zdobywać samemu, podczas gdy inni to kupią może się taka gra wydać nie fair.
Swarm Member

Luna- 6x HE

« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 25, 2007, 11:29:05 am »
@Montezuma
Generalnei są już dobrze działające c5 (ofc jeśli chodzi o skille, zaruiche system, c5 rbs, hero skills nie o all) nie wiem jak z interlude, napewno są zmiany w ct1, ale to nie problem, po pierwsze wchodząc na obecne serwery off raczej neiwiele klany z priw by osiągnęły, bo po prostu są one już ustawone, tak jak klan z retka wchodząc na priwa który chodzi parę miesięcy by pewnych rzeczy nie przeszkoczył, tak wygląda l2 że jednak liczą się levele i itemy, hero i cancelsticki,  a potem skill dopiero, ofc przy normalnych buildach postaci/party, a z botami/ebay to trochę tak jak z egzaminami na studiach na których wiesz że wszystko bez problemu ściągać, nauczy się na nie z 10% zdających, co do pvp to przed 76+ nei masz co szukać i na retku i na chodzącym parę miesięcy priwie więc tu akurat jest podobnie. Co do kasy to nei chodiz o śmieszne 38 zł, tylko  oto żę retail to taki priw z full donate bo możesz kupić wszystko od powerlvlu do S grade itemów i komuś kto nei ma tyle kasy i będzie musiał się męczyć i wszystko zdobywać samemu, podczas gdy inni to kupią może się taka gra wydać nie fair.

Piszesz tak jakby zdobyce S grade bylo b. trudne i tylko ebuyer moze sobe na to pozwolic. Kase na sprzet obecnie zdobywa sie banalnie latwo handlujac/craftujac tylko ze ludziom sie nie chce i ida po najmnijszeh lini oporu i kupuja adene. 76+ robi sie w 3-4miesiace.

Mam wrazenie ze szukacie dziury w calym, na piratach tez bez problemow mozna kupic adena/sprzet wystarczy wejsc na alegro. Jakos to wam nie przeszkadza.

Co do c5/ilna piratach. Wiele razy pisalem,dodanie paru nowych skilli,lokacji mobow ktore defacto sa zawarte w kliencie gry nie jest trudne. Natomiast b trudne jest dokonanie najwazniejszych zmina w mechanice gry, to nadal jest c4 i bedze c4 dopóki nie pojawio sie wykradzione pliki z ncsoft. Powtarza sie to co bylo za czasow c4,kiedy piraty byly na c1 z dodatkami. Powierzchownie wygladalo to jak c4 ale dzielilo to od c4 parelat swietlnych, niech sobe przypomna to ci co wtedy grali i jake bylo zdziwienie ich jak zaczeli grac w c4 na skradzionych plikach, i tak duze roznice byly pomiedzy pirackim c4 a nc soft c4 wtedy.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2007, 11:37:33 am wysłana przez montezuma »
Naia - oficjalny server
Jestem ciekawy czy to Montezuma pisze te wszystkie posty tu, czy jakiś skrypt znalazł.
Zanim zacząłem grać z Alarionem to miałem do czynienia z kilkoma Cp,ludźmi i mogę powiedzieć, że ta jego "teoria" jest dla 90% graczy nieosiągalna bo po prostu są zbyt słąbymi graczami. 

• Pochwał: 6

« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 25, 2007, 05:18:30 pm »
Mam wrazenie ze szukacie dziury w calym, na piratach tez bez problemow mozna kupic adena/sprzet wystarczy wejsc na alegro. Jakos to wam nie przeszkadza.
W tym momencie ty wykazujesz niezrozumienie tematu, gram na dexie i widzę co się dzieje, adeny/sprzętu nie kupisz tak łatwo na allegro. Dex jest serwerem bez donate i w związku z tym konta które miały udział w transakcjach wykonanych prawdziwymi pieniędzmi są natychmiast banowane (przynajmniej walka z tym jest widoczna - mimo to dalej na allegro można znależć pojedyncze aukcje dotyczące dexa). Akurat dex nie jest serwerem stworzonym dla kasy, jest serwerem dla ludzi którzy z jakiegoś względu nie mogą grać na retailu lub poprostu nie chcą.

• Pochwał: 0

« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 25, 2007, 08:25:59 pm »
Piszesz tak jakby zdobyce S grade bylo b. trudne i tylko ebuyer moze sobe na to pozwolic. Kase na sprzet obecnie zdobywa sie banalnie latwo handlujac/craftujac tylko ze ludziom sie nie chce i ida po najmnijszeh lini oporu i kupuja adene. 76+ robi sie w 3-4miesiace.

76 to nie wszystko, ciekawe jak mozna sobie bezsteresowo pograc na pvp bez cova, zwlaszcza ze w Ct1 mocno udupili najbardziej efektywna metode lvlowania ( z perspektywy gry uwazam, ze to dobre posuniecie, z perspektywy osoby ktora mialaby ewentualnie grac na retku- niezbyt). Do tego dochodzi nobless, czyli prawdopodobnie kolejne 3 miesiace farmy (dosyc intensywnej)- jesli dopiero po pol roku bede w stanie zaczac bawic sie w pvp, to podziekuje. Druga sprawa- boty. Nie wiem czy to ludzie z blaha maja takie chore poczucie humoru, czy co ale jak koles zaklada topic- "fastest lvling fighter" dodajac do tego "i mean not tyrant on bison, im gonna bot" to nastawaia to bardzo pozytywnie takie osoby jak ja. Blah jest dla mnie troche bardziej wiarygodny niz lineage2.com.pl, sorry. Trzecia, jakos dzialania modyfikowanych serwerow. Bledem jest porownywanie serwerow z pseudo c2, c3 do tych co sa robione teraz. Wczesniej ludzie mieli mala wiedze na temat mechaniki w l2, jesli cos dzialalo zle to niemal nie bylo sposobu na sprawdzenie tego. W tej chwili mamy l2p (stratics), l2calc, bardzo duzo informacji jest na samym blahu. Jesli cos dziala nie tak, to mozna to bardzo szybko wykryc. Inna sprawa- jesli powstaje nowy serwer z rzekomo nowsza kronika, to nikt powazny tam nie zacznie grac zanim nie sprawdzi sie czy koles kto moduje pliki wie co robi (np na open becie).

« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 25, 2007, 08:49:32 pm »
76 to nie wszystko, ciekawe jak mozna sobie bezsteresowo pograc na pvp bez cova, zwlaszcza ze w Ct1 mocno udupili najbardziej efektywna metode lvlowania ( z perspektywy gry uwazam, ze to dobre posuniecie, z perspektywy osoby ktora mialaby ewentualnie grac na retku- niezbyt). Do tego dochodzi nobless, czyli prawdopodobnie kolejne 3 miesiace farmy (dosyc intensywnej)- jesli dopiero po pol roku bede w stanie zaczac bawic sie w pvp, to podziekuje.

Z takim nastawienie to ty nigdy ne bedziesz "gotowy" na pvp, majac 78 noble stwierdzisz ze bez 79 a pozniej 80 nie ma szans na "bezstresowe" pvp. Na piracie tez tak grasz, 78/noble i wtedy chetny dopiero na pvp?

Blah jest dla mnie troche bardziej wiarygodny niz lineage2.com.pl, sorry. Trzecia, jakos dzialania modyfikowanych serwerow. Bledem jest porownywanie serwerow z pseudo c2, c3 do tych co sa robione teraz. Wczesniej ludzie mieli mala wiedze na temat mechaniki w l2, jesli cos dzialalo zle to niemal nie bylo sposobu na sprawdzenie tego. W tej chwili mamy l2p (stratics), l2calc, bardzo duzo informacji jest na samym blahu.

rotfl, dzialnie buffow/debuffow to mozesz sobe sprawdzici to wszystko, cala mechanika nadaljest nieznana. L2calc niby jest ale od dluzszego czasu nic z nim sie nie dzieje. Wiec nie masz szczegolowej wiedzy na temat l2.
Naia - oficjalny server

• Pochwał: 0

« Odpowiedź #60 dnia: Grudzień 25, 2007, 08:57:50 pm »

Z takim nastawienie to ty nigdy ne bedziesz "gotowy" na pvp, majac 78 noble stwierdzisz ze bez 79 a pozniej 80 nie ma szans na "bezstresowe" pvp. Na piracie tez tak grasz, 78/noble i wtedy chetny dopiero na pvp?

Nie, na privie mam pvp od 1 lvla na *mniej wiecej* rownych warunkach. Powiedz mi, jakie mam szanse na retku majac soul bowa i latajac bez cova/nobla z ludzmi ktorzy maja full s grade, noblessa a czesc z nich epiki? Mniej niz 0, ewentualnie mozna zergowac.

rotfl, dzialnie buffow/debuffow to mozesz sobe sprawdzici to wszystko, cala mechanika nadaljest nieznana. L2calc niby jest ale od dluzszego czasu nic z nim sie nie dzieje. Wiec nie masz szczegolowej wiedzy na temat l2.

Piszesz tak jakby co update koreance pisali calego lineage 2 od nowa. Nawet jesli, nie zmienia to faktu, ze modowane privy sa lata swietlne przed tymi na ktorych mielismy (nie)przyjemnosc grac za czasow c2/c3.

• Pochwał: 7

« Odpowiedź #61 dnia: Grudzień 26, 2007, 12:31:42 am »
Ja na pvp chodze od kiedy moge, czesto juz starting locations to miejsce zacietych bitew low lvli ;p
kkthxbye - Cardi - L2Sublimity [Hot Problems]

[Wspieram akcję WSKU]
[ENGLISH MOTHER F*****]

« Odpowiedź #62 dnia: Grudzień 26, 2007, 11:15:41 am »
Nie, na privie mam pvp od 1 lvla na *mniej wiecej* rownych warunkach. Powiedz mi, jakie mam szanse na retku majac soul bowa i latajac bez cova/nobla z ludzmi ktorzy maja full s grade, noblessa a czesc z nich epiki? Mniej niz 0, ewentualnie mozna zergowac.

Bo na piracke co ma juz z rok gracze z top ally biegaja z soul bow na 78lvl i bez cov, i z nimi masz szanse. Bzdurny argument, to oczywise ze zaczynajac gre na serwerze ktory juz troche czasu jest jestes bardzo do tylu ze wszystkim aleto nie jest powod aby nie zaczynac. Inaczej mowiac obawiasz sie ze sobe nie poradzisz kiedy jest tak ostra konkurencja?
Naia - oficjalny server

« Odpowiedź #63 dnia: Grudzień 26, 2007, 08:30:54 pm »
Bo na piracke co ma juz z rok gracze z top ally biegaja z soul bow na 78lvl i bez cov, i z nimi masz szanse. Bzdurny argument, to oczywise ze zaczynajac gre na serwerze ktory juz troche czasu jest jestes bardzo do tylu ze wszystkim aleto nie jest powod aby nie zaczynac. Inaczej mowiac obawiasz sie ze sobe nie poradzisz kiedy jest tak ostra konkurencja?

co to za radocha dostawać od gośći w fullbossjewels i olądać siege przez kryształ przez rok czasu, ciekawy przykład polskich klanow na retailu które coś grały na priw to Ambereye i Aristocracy które do dzisiaj nie wybiły sie ponad przeciętność na  retailu pewnie właśnie ze wzgl. na za mało $$$ i to że zaczęły jak te serwery były już ustawione:) co do piratów to przychodząc z klanem na serwer który chodzi x  też masz małe szanse by w przyszłości ownować, dlatego scena priw kręci się wokół świerzych startów, wszyscy zaczynają razem i nie ma pieprzenia że ktoś przegrywa bo jak wszedł to były boss jewle i s grady, generalnei sytuacja że ktoś wchodzi na usttawiony serwer i szybko dojeżdża do czołówki jest b. rzadka, a tak to mam pvp od talking island, a po 2 tygodniach brakuje sotów na wary, więc pve na piracie gdzie wszyscy grają legit wiąże się z nonstop pvp i oto chodziło:)
Aha na retku nie podoba mi się też strasznie mała e-drama, chyba na priwach gracze traktują tą grę bardziej serio, bo blah flame w żaden sposób nie wytrzymuje porównania z flamem forum supreme jeśli o to chodzi:)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2007, 08:35:09 pm wysłana przez comeback »
Swarm Member

Luna- 6x HE

• Pochwał: 20

• Ja jestem King Bruce Lee karate mistrz
« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 01, 2008, 08:41:47 pm »
Cytat: Ewelina link=http://www.mover.webd.pl/ifc/news.php
W negatywnych komentarzach przewijają się dwa wątki, po pierwsze negacja i krytyka prywatnych serwerów typu Dexternet, oraz negacja i krytyka graczy którzy grają na prywatnych serwerach, a więc każdego z nas. Zastanawiam się czy wdawać się w polemikę z adwersarzami prywatnych serwerów, czy pozostawić sprawy swojemu biegowi, pozwalając im wylać swoje żale i zarzuty. Zastanawiająca jest krytyka ze strony osób, które nie grały nigdy na prywatnych serwerach, a ich wiedza o nich pochodzi z pobieżnego przeglądnięcia informacji na google. Jakież to znajome, jakież to typowe dla Polaków. Nie chcę odbierać pozycji oficjalnemu serwerowi, domagam się trochę szacunku dla serwerów typu Dex, gdzie nie działa Walker który można zostawić na noc by nabijał levele, gdzie nie można kupić itemów na Ebay czy nawet na Allegro, gdyż takie konta są usuwane i gdzie nie ma żadnej formy dotacji, gdyż prowadzący serwer robią to tylko i wyłącznie dla swojej satysfakcji, nie odnosząc z tego tytułu żadnych profitów. Do wszystkich obrońców moralności i interesów NC Soft, czy Wy naprawdę myślicie, że NC pała nienawiścią wobec prywatnych serwerów ?
Czy zdajecie sobie sprawę tak jak NC doskonale wie, że bez prywatnych serwerów Lineage 2 mógłby stać się grą niszową, przeznaczoną dla tych tysięcy osób grających na oficjalu, zamiast tych setek tysięcy, które grają na całym świecie. To prywatne serwery napędzają koniunkturę oficjalowi, to gracze z serwerów prywatnych przechodzą na oficjala, a swoje emerytury po zakończeniu gry na oficjalu odbywają na prywatnych serwerach, dzieląc się wiedzą i doświadczeniem. Czy naprawdę myślicie, że NC Soft dba o pliki starych kronik, podczas gdy wprowadza na oficjalu coraz to nowsze update`y ? Rozczaruję Was, tak długo jak prywatny serwer nie stanowi konkurencji dla oficjala w postaci tej samej kroniki oraz ewidentnego źródła zarobków dla prowadzących prywatny serwer, tak długo NC ma taką działalność w głębokim poważaniu. A co do polityki NC Soft odnośnie graczy, czy wyobrażacie sobie grę powiedzmy w Quake czy CS, gdzie w najważniejszym meczu z innym klanem ten klan wystawia przeciwko wam jednego gracza wspomaganego przez kilka botów, do tego ten gracz ma (o zgrozo) o wiele lepszy sprzęt niż wy, z podkręconymi statystykami, kupiony na ebayu. Wyobrażacie sobie sens takiej gry ? Tak, NC Soft w pełni pozwala na takie działania, błogosławi je, póki czerpie z tego ogromne profity. A że gracze protestują ? A kogo w NC Soft to obchodzi...

Drugą sprawą jest krytyka i negacja graczy którzy spędzają czas na prywatnych serwerach. Czy osoby zapatrzone w oficjala w ogóle zdają sobie sprawę, ilu Polaków gra na oficjalu, a jaka ich liczba spędza czas na prywatnych serwerach ? Czy jest na oficjalu chociaż jeden dobry polski klan, którego osiągnięcia można by zaprezentować i tym samym rozpowszechnić Lineage 2 wśród osób które nie znają tego tytułu ? I mam na myśli tutaj KLAN, nie pojedyncze osoby które wylevelowały sobie postać na jakiś rozsądny poziom i dołączyły do rosyjskiej czy innej potęgi, i z tego tytułu uważają się na za wielkie. Mam na myśli KLAN, 40, 80 czy 140 Polaków, którzy stworzyli coś od podstaw. Jak bardzo bym chciał przeczytać wywiad z klan liderem takiego tworu, jeśli gdziekolwiek istnieje. I jeszcze raz powtarzam, na litość boską, niech to nie będą zwierzenia uber pro nastolatka który botuje na oficjalu i jest niesamowity w pvp, bo to nie jest Quake ani Starcraft, w tej grze jednostka nie osiągnie nic, choćby nie wiem jak perfekcyjnie znała grę.

Wywiad jest formą podziękowania dla osób z którymi grałem i gram, dla tych którzy przewinęli się przez ten klan. Nie mogłem zamieścić wszystkich podziękowań jakie chciałbym, spróbuję nadrobić to teraz, a więc pozdrowienia i podziękowania dla wszystkich osób które zetknęły się z naszym klanem na którymkolwiek z serwerów, naszych sojuszników, wrogów, osób neutralnych. Pozdrowienia dla wszystkich grających na serwerze Dexternet, zwłaszcza Polaków z obu obozów, czy to Timberwolves, Ultimy, Last Resort, czy też Outcasters i AN, innych rodzimych klanów, które grają lub dopiero zaczynają grać, czy naszych drogich oponentów z Sinners, Order Of White Wolf, polskich graczy w Abstract i Eternity, za to że wysoko stawiają nam poprzeczkę i za to że nadają sensu dalszej grze. Szacunek.

Odrębne podziękowania dla redaktora Esport.pl (Miś Panda vel Shiny) za starania. Nie przejmuj się krytyką i opiniami ludzi, którzy nie dorośli to pewnych spraw, żyjemy w kraju gdzie pojęcie tolerancji i szerokich horyzontów po prostu nie istnieje, w kraju tak innym od pozostałych europejskich państw. W kraju gdzie połowa społeczeństwa walczy z drugą połową, w kontekście polityki, seksualności, religii, płci. W kraju gdzie ludzie nie biorą odpowiedzialności za swoje słowa, nawet jeśli są politykami, w kraju w którym zazdrość jest cechą i sportem narodowym. Jeśli spotkały Cię jakieś przykrości z tego powodu, przepraszam.
Do wszystkich grających na prywatnych serwerach, nie jesteście gorsi moi drodzy i nie czujcie się gorsi. Liczy się to co robicie, uczciwą pracą, bez botów oraz ebaya. Pozdrowienia
Materid - Naia (Off) - Phantom Ranger - 40 lvl (Imperlot)
Salianka - Naia (Off) - DE Warrior - 10 lvl (Imperlot Academy)
http://www.dogorybrzuchem.pl - autorski blog o kulturze i spoleczeństwie.

« Odpowiedź #65 dnia: Styczeń 02, 2008, 11:27:40 am »
hehe, to ewelin pojechal xD
glupi ten konflikt oficjal vs privat ;) ale co tam

« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 02, 2008, 12:41:02 pm »
Hmmm, nie chciałbym piętnować dramy, ale zauważyć jedna ważną rzecz. 1,1miliona gra ludzi na serverach euro/ameryka na offia a pozostałe 16milionów na azjatyckich serverach. NCsoft do końca "macha ręką na boty", a macha ręką na servery euro/us, bo w porównaniu z azjatyckimi, to ma tutaj małe zyski. Privy tak samo, jak im się nudziło, to poganiali się za nimi, ale dalej nic nie robią. Dlaczego? Ilu z was, jakby wam zamkneli priva poszło by na offa, a ilu na innego priva? 1% na offa czy mniej. Dlaczego, a tutaj będzie widać akurat naszą polską mentalność. Jesteśmy bezprzecznie najbardziej licznym narodem na wszystkich prywatnych serverach procentowo. Jesteśmy wszędzie, ale nie na offie. Znajdujemy jako polacy miliony wymówek i wręcz śmiejemy się z ludzi na offie, wytykając im minusy offa, jakim są "niezmiernie wielkie opłaty"(więcej rosyjskich graczy na na offie, niż na privach, ich jest masa wszędzie, a przecież to biedniejszy naród...), boty które się na własne oczy nie widziało, eBay który też jest na privach(boty też) itd. i podniecamy się l2blahem, bo to jedyne multinarodowościowe forum dotyczące głównie offów, na którym ze względu na ogromny luz pisane są tylko same głupoty. To jest głupia mentalność...a potem pytania dlaczego polacy nie grają na offie i nie ma tam mocnych polskich klanów. Na Franz nie zrobi się jednego mocnego party polaków, którzy nie są z traina(mocne=3rd class/nobless i 9osobowe party na fullsupporcie). Jest nas za mało. Pomijająć to, że klany narodowościowe słabo sie spisują przy mieszanych, bo łatwiej jest znaleźć 20 n00blesów z ogółu, niż 20 n00blesów z samych greków.
montezuma - póki co pod każdym postem mógłbym pisać +1 bo zgadzam się z tym co piszesz
HATE ME MOAR!

• Pochwał: 36

« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 02, 2008, 02:52:21 pm »
Masz rację Marcin, polaków w porównaniu do podobnych  nam krajów na retailu jest naprawdę mało. Takich rosjan, bułgarów, czechów, słowaków itd jest kilka-kilkunastokrotnie więcej na retailu niż polaków. Ciekawe z czego to wynika.
Nikodem, Eva's Saint, Hindemith -> Phoenix... - stare dobre czasy...

« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 02, 2008, 03:39:52 pm »
Aspekt finansowy jest raczej malo wazny dla wiekszosci. Napewno jest jakas czesc dzieciakow, ktore nie maja pieniedzy, a graja tylko jak rodzice sa w pracy, ale te 30-40zl (nie wiem ile to przy obecnym kursie walut wychodzi) to zadna kwota, kilkukrotnosc tej kwoty miesiecznie wydaje sie na uzytkowanie samego komputera (maszyna, prad, net).
Czemu jest malo polakow, nie mam pojecia, ale wystarczy spojrzec na wowa gdzie rodakow gra znacznie wiecej, a jest to drozsza zabawa, bo obok abonamentu trzeba jeszcze placic za dodatki.

Co do ilosci graczy azjatyckich to nie wiesz tez ilu z nich gra na privach, wiekszosc plikow i fixow do nich pochodzi wlasnie od zoltych.

Nie za bardzo rozumie sensu tego konfliktu, off ma swoje wady i zalety, priv ma swoje wady i zalety. Kazdy gra tam gdzie mu bardziej pasuje.
Ja moge sie wypowiedziec za siebie.
- Nie widze siebie grajacego na x1, pve w l2 jest za nudne,
- co do botow itd. nie mam zdania, kiedys na privach grasowalo ich nie malo, teraz prawie nie ma,
- lubie zaczynac od startu servera - wyscig szczurow, zawsze najwiecej zabawy jest na poczatku, od czasu c4 endgame pvp zaczelo oznaczac zabawe dla ludzi siedzacych 12h online
- nie zalezy mi kompletnie na nowych update ncsoft, a wrecz przeciwnie, najbardziej podobala mi sie gra na c1-c3 gdzie dzialalo jedynie c1 z dodatkami. Pozniej wycieklo c4, cp, bsoe, javele, hero, pelno nowych terenow, wielki minus jak dla mnie, a ncsoft dalej produkuje kolejne wynalazki pokroju kameali.

« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 02, 2008, 05:14:45 pm »
(więcej rosyjskich graczy na na offie, niż na privach, ich jest masa wszędzie, a przecież to biedniejszy naród...)
biedniejszy naród? :]
przez lata uciskali i wykorzystywali takie kraje jak ukraina, biarolus, litwa, lotwa...
rosja jako jedyny kraj ma chyba wszystkie mozliwe zasoby swiata, przez to glownie ze jest tak ogromnym panstwem
z tego co mozna przeczytac np taka moskwa tanim miastem nie jest, z masa burzuazyjnych sklepow, w warszawie raczej tego wszystkiego nie masz
kulturalnie i intelektualnie rosjanie tez na pewno nie sa biednym narodem, wiec wybacz ale nie wiem co masz na mysli ^^

ja mysle, ze polakow tak malo na offie bo po prostu jestesmy skapi do takich wydatkow jak l2 ;)
sam kiedys rozwazalem rozpaczac przygode z offem, podczas jednego z triali... ale... szybko stwierdzilem ze kase lepiej wydac na cos madrzejszego, rownie dobrze moge bawic sie na  bugnietym serwie za ktory nie musze dodatkowo placic, a caly ncsoft l2 off uznalem za maszynke do robienia kasy, botowanie nie przynioslo by mi satysfakcji z gry, a wlvlowanie wymarzonej 3ciej profki zajeloby miesiace i jeszcze trza im za nudne bicie mobkow/nolife placic, dzieki :-) moze inni z privatow mysla podobnie jak ja :P

gra jest fajna ale za bardzo nastawiona na kase jak dla mnie, jak by w l2 dzialalo to chociazby tak jak w guild warsie gdzie placisz raz i grasz to moze nasi rodacy by mniej poskapili kasy ;)

« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 02, 2008, 11:15:49 pm »
Skik Lineage ma 17milionów graczy, WoW około 14-15milion. Z tym, że 95% graczy L2 jest z azjii, a 95% WoWa z europy/usa. Teraz pytanie. Dlaczego ludzie płacą za WoWa? Pomijając to, że gra ze względu na system PvP jest czuła na lagi jak shootery... Blizzard ze względu, że ma tutaj rynek zbytu, dba o ten rynek i tepi pirackie servery, dlatego jeżeli juz jakieś są, sa kompletną tragedia i działają 20 razy gorzej niż privy od Lineage2. NCsoft bawił się też troche, ale w sumie chyba stwierdzili, że nie warto... Tak więc gracze są zmuszeni przez Blizzard gracz na retailach, NCsoft aż takiej perswazji nie używa. Co do pretensji, do tego, że gra bez ratów jest jakaś nie dla kogoś - Ta gra jest tak stworzona. Nie podoba się, to sie gra w inne gry. Lineage2 jest na każdym levelu farmerski. I w praktyce to czy 2óch graczy poświęci czasu tyle samo na offie na 1X czy na privie na 5X, nie zmienia faktu, że tutaj będą razem mieli 59 czy 67 level. Co to zmienia... Ta gra farmerska jest, jaka by nie była, dlatego bez farmy ona zupełnie traci sens.
biedniejszy naród? :]
przez lata uciskali i wykorzystywali takie kraje jak ukraina, biarolus, litwa, lotwa...
rosja jako jedyny kraj ma chyba wszystkie mozliwe zasoby swiata, przez to glownie ze jest tak ogromnym panstwem
z tego co mozna przeczytac np taka moskwa tanim miastem nie jest, z masa burzuazyjnych sklepow, w warszawie raczej tego wszystkiego nie masz
kulturalnie i intelektualnie rosjanie tez na pewno nie sa biednym narodem, wiec wybacz ale nie wiem co masz na mysli ^^
Ta mają też mafie, miliarderów i powierzchnie praktycznie równą całemu kontynentowi, ale daje mają ogromnę różnice pod względem majątku u ludzi. W Polsce mamy ludzi bogatych, przeciętnych i biednych, Rosjanie mają ludzi bogatych i biednych. I niestety biedota u nich jest dość popularna i naprawdę, miałem styczność z Rosjanami i wiem jak u nich jest. Dla wielu wydanie 1,5PLN jest dziennie na abonament, jest tańsze, niż przepicie w jeden wieczór 50pln w pubie. Dla polaków nie zawsze, bardzo nie zawsze i to jest problem. I nie tłumaczcie, że RL>L2, bo to nie o to w tym chodzi. Chodzi o to, że takie przekonanie jest w Polsce, że coś co można ukraść i nie ponosi, się za to kary, to można tak robić, że płacenie za gry, filmy, muzyke jest głupie, bo można przez p2p to mieć. A tłumaczymy to sobie tym, że ktoś ma lepiej, to musimy tak robić, nigdy, że ma ktoś gorzej...
HATE ME MOAR!

• Pochwał: 36

« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 03, 2008, 12:02:42 am »
"...Nie widze siebie grajacego na x1, pve w l2 jest za nudne..."

Bardzo czesto słyszany argument i sądzę że tu jest pies pogrzebany a nie kwestia finansowa. Jakby niepatrzeć L2 jest grą dla hardcorowców i to jest jedna z jej zalet. Widocznie polacy mają mniej cierpliwości, zapału i samozaparcia żeby grać na retailu. Zreszta widać to po nowych graczach którzy dochodzą do klanu, 80% sie wykrusza zanim dobije 50lvl.
Nikodem, Eva's Saint, Hindemith -> Phoenix... - stare dobre czasy...

« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 03, 2008, 11:35:37 am »
Ta gra farmerska jest, jaka by nie była, dlatego bez farmy ona zupełnie traci sens.
no dobrze, ale powiedz mi czy farmienie, ktorym poniekad wyreczani sa gracze przez boty tez ma sens?
niby banuja niby nie, rozne sie mity utworzyly, ze jakoby ncsoft boty toleruje, jak jest naprawde pewnie nie wiadomo, ale skoro ludzie daje rade spokojnie botowac to az taki pogrom botow nie musi byc
moze na privatach tez sa boty (bo oszustwo tak po prostu nie zniknie za dotknieciem magicznej rozdzki), chociaz na niektorych w ogole nie bylem w stanie l2w odpalic, ale na pewno nie w takim stopniu jak na oficjalu, co w sumie mnie nie dziwi bo sam chyba bym mnie tam od lvlowania cholera trafila ;)

Ta mają też mafie, miliarderów i powierzchnie praktycznie równą całemu kontynentowi, ale daje mają ogromnę różnice pod względem majątku u ludzi. W Polsce mamy ludzi bogatych, przeciętnych i biednych, Rosjanie mają ludzi bogatych i biednych. I niestety biedota u nich jest dość popularna i naprawdę, miałem styczność z Rosjanami i wiem jak u nich jest. Dla wielu wydanie 1,5PLN jest dziennie na abonament, jest tańsze, niż przepicie w jeden wieczór 50pln w pubie. Dla polaków nie zawsze, bardzo nie zawsze i to jest problem. I nie tłumaczcie, że RL>L2, bo to nie o to w tym chodzi.
nie mam pojecia jak to faktycznie wyglada w rosji, bo tam nie bylem, ale z ogolno dostepnej wiedzy nie uwazam Rosjan za narod biedniejszy od Polakow,
byc moze jednak masz racje ze wyglada to u nich az tak zle
Chodzi o to, że takie przekonanie jest w Polsce, że coś co można ukraść i nie ponosi, się za to kary, to można tak robić, że płacenie za gry, filmy, muzyke jest głupie, bo można przez p2p to mieć. A tłumaczymy to sobie tym, że ktoś ma lepiej, to musimy tak robić, nigdy, że ma ktoś gorzej...
A no jest takie przekonanie, wszystko dozwolone poki Cie nie zlapia. Ale nie zrzucajmy tez calej winy na ludzi ze sobie bezkarnie sciagaja z sieci. Jest taka mozliwosc to sie korzysta, a taka mozliwosc tez nie bierze sie z powietrza.
Tłumaczenia o lepszym i gorszym nie rozumiem :)
A skoro nawet, nasz narod ma taka mentalnosc, ze woli wydac raz 50zl w pubie zeby sie najebac zamiast 50 zl na miesiac na gre, to czy to az tak zle i znaczy ze priv jest nie wart uwagi?

Bardzo czesto słyszany argument i sądzę że tu jest pies pogrzebany a nie kwestia finansowa. Jakby niepatrzeć L2 jest grą dla hardcorowców i to jest jedna z jej zalet. Widocznie polacy mają mniej cierpliwości, zapału i samozaparcia żeby grać na retailu. Zreszta widać to po nowych graczach którzy dochodzą do klanu, 80% sie wykrusza zanim dobije 50lvl.
no mnie miedzy innymi to wlasnie odstraszylo jak sobie na trialu pogralem :p
do hardcorowania tez trzeba miec zdrowie, a jak pohardcorujesz tyle w cs co w l2 to moze i nawet z tego jakas nagrode z turnieju masz ;)

PS, na azjatyckich offach walker tez jest tak popularny? ;)

« Odpowiedź #73 dnia: Styczeń 03, 2008, 11:49:38 am »
Blizzard ma ta przewage, ze nie wypłynęły podstawowe pliki jak c1 przy l2, ale prywatne servery wowa tez sie rozwijaja. Napewno nie jest to jakosc oficjala, ani nawet prywatnych l2 lecz te 2k+ online zapewne znajda, a to juz jakas konkretna liczba. NCSoft tez robi l2 typowo pod zoltych braci, a oni, jak widac, maja inny gust

Ta gra jest tak stworzona. Nie podoba się, to sie gra w inne gry.
heh... smieszne. Gdyby byly tylko servery x1 to bym nie gral, ale skoro sa inne to czemu nie. Ludzie w CS tez grac nie powinni, bo HL byl zrobiony inaczej i nie powinno sie tego zmieniac

l2 jest farmerskie, a ja farmy nie lubie, dlatego ja ograniczam. Dlatego tez nie podobaja mi sie nowe updaty ncsoft, bo powoli robi sie tylko dla farmerow, jesli juz taka nie jest.

Co do ruskich, w kazdym kraju sa biedacy i bogaci, a w rosji jest to duzo bardziej spolaryzowane

« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 11:52:10 am wysłana przez Skik »

« Odpowiedź #74 dnia: Styczeń 03, 2008, 05:16:32 pm »
Powiem o botowaniu i L2. Pisałem, tylko na europejskich serverach są boty i amerykańskich. Na azjatyckich nie ma nic. Wystarczy spytać się farmerów, GMowie non stop online na każdym z serverów, więc ban jak ktoś zobacyz leci szybko. W WoWie nie ma takiego wysypu może na jednym serverze, ale wszystkie co do joty mają boty, a tak niektóre do L2 można praktycznie. Botuje ten, komu jest za trudno i ma wg. mnie ego które nie pozwala mu poczekać, musi od razu zabijać, dlatego 70% nowo ujawniających się botów w miastach, to Saggitariusi.
l2 jest farmerskie, a ja farmy nie lubie, dlatego ja ograniczam. Dlatego tez nie podobaja mi sie nowe updaty ncsoft, bo powoli robi sie tylko dla farmerow, jesli juz taka nie jest.
Robi je dla high leveli, bardzo sie ciesze. Dlatego mi sie podobaja, bo dotycza m.in mnie, a ja nie czuje sie farmerem. Zresztą, czy ktoś z nas z tego forum grających na offie się tak czuje? Chyba nie...
HATE ME MOAR!