Ja tam mysle, ze klimatyczny serwer powinien powstac na starszej kronice. I z pewnym utrudnieniami w zdobyciu recek, itp tak jak bylo kiedys na gravelandzie x4.
A najlepiej to otworzyc serwer klimatyczny, ale do jakiegos nowszego mmorpg. W l2 duza wiekszosc graczy ma juz duze doswiadczenie z ta gra i raczej nie bedzie mialo zamiaru zagrac na takim serwerze.
Sprawa jest trochę bardziej złożona.
L2 ma w miarę sensownie działający emulator. Duża większość graczy ma duże doświadczenie, ale i administracja też powinna znacznie lepiej sobie radzić z serwerem znając bardzo dobrze tę grę.
Pisżąc o nowszym mmorpg masz na myśli konkretny tytuł?
Nie znam nowego tytułu z dobrym emulatorem - WoW jest stary, Aion ma za małą grywalność.
Wyciekły pliki do Perfect World, ale do pierwszej wersji, no i nie jest to emulator ale kradzione pliki.
Metinów itp wynalazków nie wyobrażam sobie na priva.
Ma wyjść w tym lub przyszłym roku kilka świetnych pod względem grafiki gier mmorpg, ale zanim powstaną emulatory na nie to minie trochę czasu.
Osobiście myślałem nad serwerem L2, na nowej kronice, Freya/h5 ale z pewnymi modyfikacjami.
Usunięcie buffera 75lewelu a pozostawienie jedynie newbie buffera do 40lewelu. Bufferzy to tez postacie do grywania, a nie jedynie do botowania i boxowania.
W luxory sprzęt tylko do low B grade. Wywalenie d i c szotów ze sklepów. Dwarfy to też postacie do grania.
Przywrócenie książek do nauki skilli i tak jak w starych kronikach umieszczenie ich jako dropu z mobów. Niech gracze pozwiedzają sobie okolice typu Enchanted Valley, bo obecnie nikt tam nie gra.
Przywrócenie materiałów i recek na B i A grade do spoila i dropu z mobów.
Zakaz dualboxa. Preferowanie gry w klanach poprzez dodanie kilku ułatwień dla klanów.
Wszystkie questy na profesję do zrobienia + jako alternatywa quest itemy na 1 i 2 profesję w sklepie za niewielką odpłatnością w adenie. Niewielkie ułatwienia questu na subklasę i nobla poprzez zwiększenie dropów quest itemów w tych questach. Niewielkie ułatwienia na Hellboundzie.
Z tym zaznaczę, że nie chcę zrobić serwera "klimatycznego", takiego jak AL czy Arsellorn. To warunki gry powinny wymusić zachowania graczy a nie pilnowanie przez game masterów, czy ktoś gra rpg używając języka z książek rpg czy nie.
Pomysłów mam dużo, tylko kto zagra na takim wynalazku?