Zagrałem kilka dni na serwie, ale nie wiem czy będę kontynuował. Na serwerze zagrałem z ciekawości, bo nigdy nie grałem na c4 (zacząłem od c5).
Pomijając kwestie wipe (nie będzie go) wygląda na to, że przy niewielkiej populacji C4 jest praktycznie niegrywalny w odróżnieniu od Interlude. Najpierw trzeba wydusić kasę na sprzęt C co nawet przy sporych ułatwieniach serwera jest ciężkie solo (dostajesz low duale D i C, sporo szotów za darmo), jako nekro kupiłem sage staffa na 54 lvlu, gdzie nie wydałem prawie nic na szoty i głównie biłem summonem (beast szoty też dostałem za darmo), ciężko mi sobie wyobrazić, że ktoś jako tyrek na 50lvl bije z armorem low D i tymi dualkami low C i ciula sobie na sprzęt C, taki gość potrzebuje party i to dużego, a skąd weźmie party jak na serwie jest z 50 online. Myślę, że 90% casuali zrezygnuje już w tym momencie.
Recki na A nie można spoilować (na c5 już można), trzeba robić questa w toi i w loa. Ciekaw jestem jak na serwie z taką populacją zrobi się party na kariki w loa albo na toi9. Można też ubrać się przez bicie RB ale to jest wiele tygodni, a nawet miesięcy bicia i to tylko wieczorami jak jest online, w niedzielę rano nie ma po co się logować.
Chcę też wspomnieć, że moim zdaniem system premium na tym serwerze ociera się o P2W, premium oferuje zwiększenie rate expa z x2 do x3, ale także:
-Darmowy buff taki jak z CH aden, ale on buffuje też twojego summona, więc 50lvl tyrek nie kupił jeszcze żadnego itemu C i ledwo dyszy po zabiciu 1 mobka na cmentarzu, a 50lvl warlock napiernicza z kotem na ostrym buffie
-Teleporty za 1k co ma ogromne znaczenie, przy rate adeny x2 i wielu teleportach przy quescie z 2 profy to jest ogromna suma zaoszczędzonych pieniędzy.
-Teleporty nobless, proszę sobie wyobrazić, że tam są też teleporty do toi9 i do loa tuż pod kariki (!), czyli innymi słowy, jak ktoś kupi premium dla siebie i swojego boxa (2x 20zł = 40zł) , to może się tepować do toi stukać sobie blueprinty na recki do A setu, gdy gracz bez premium musi iść pieszo od samego miasta Aden przebijać się na górę toi samodzielnie. Jak kupisz premium dla swojego spoilera, możesz też się tepnąć na FoG lower tuż pod mobki do AM headów, jak nie wydasz to musisz iść pieszo (nie ma summon friend na c4). Oczywiście nikt na serwie jeszcze tak daleko nie zaszedł, ale sam fakt jak wielką przewagę ma ktoś kto wykupi premium na każde konto poraża, w praktyce eliminuje to graczy bez premium z rozgrywki co jeszcze bardziej obniża online.
Myślę, że jak ktoś chce założyć serwer dla "emerytów L2", którzy chcą sobie "poklimacić" w jednym miejscu przez kilka lat z malutkim online lepiej zrobić serwer Interlude x1 albo nawet x0.5.
TL:DR Z 50 online na Interlude da się grać, a na C4 nie.