Temple Knight [TK]

Zaczęty przez Ryltar, Grudzień 10, 2005, 12:33:26 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dev

NIE!!

Stryk - gz ... chociaż miales szczescie bo TRAFIALES NA NUBOW A JA NA OL ;)
Throne and Liberty - Dagger/Longbow lvl 55 - Judgement Server
Lineage 2 Project Wolf - Varkas lvl 83
Lineage 2 Essence (L2 Reborn) - Divine Templar lvl 91
Lineage 2 Reborn Origins x1 - Adventurer lvl 77

Ryltar

Nieee to STR i INT wplywaja czyli SK ma najwiecej...

Gdzie wy czytacie ze DA czy tam TK maja wiecej P.def od SK?

CytatStryk - gz ... chociaż miales szczescie bo TRAFIALES NA NUBOW A JA NA OL

Ja nie jestem ST i N00bless to dlatego wygrywacie xP
(Skromny ja).

Marc1n

Jak cholera i jak zawsze :P
HATE ME MOAR!

echoes

no to sie porobilo :P
wiec moim zdaniem.... tanki-elfy>tanki-humany...dlaczego?
na raidzie hp nie jest az tak istotna sprawa jesli mamy bron z health plus btb plus song of life to i tk i sk wyciagaja potezne ilosci hp,a od utrzymania nas przy zyciu sa healerzy :] ale,fakt def ludzkich i elfich tankow jest taki sam,ale shield block rate juz nie ajakby na to nie patrzec to jest podstawa egzystencji (z setem dooma,wlaczonym sf 6 lev i gs plus komplet buffkow na tarcze elfy maja ponad 90% bloku z defem wiekszym niz u niejednego raid bossa do tego wyzsza szansa na excellent shield block do tego odrobine ale zawsze,wyzsze accu,zdazalo sie ze rb we mnie nie trafial :P )...szybkosc elfich tankow predestynuje ich tez bardziej do robienia trainow,chociaz tutaj jest taka bajka,ze sk majac mniej hp i przy gorszym refleksie healerow predzej padnie :P do tego jesli mobki stunuja to predzej zarobi stuna od tk...natomiast wiecej hp i wiekszy con ludzkich tankow sie tu niweluje bo zgarnie wiecej obrazen od traina niz elfy...do tego przy takim trainie czy rb z obstawa Aegis rulez i nie jako toggle skill jak u palka ale pasywek,wiec nawet train pioracy cie w plecy zazwyczaj trafia u elfa na tarcze...nie wyobrazam sobie np udupienie von hellmana za pomoca da bo zgarnie kosmiczny dam zanim obstawa padnie i healerzy nie nadaza  z leczeniem,taka prawda.Natomiast porownujac tanki sk i tk,do sredniego i wiekszego pt tk bedzie lepszy ze wzgledu na wieksza ilosc hp,cubica leczacego (to do ryltara i jego teorii o autyzmie:ok pow 2/3 hp ma niska szanse,ale jesli mam bron z health i btb i powiedzmy jakies 7,5k hp to pon 1/3 hp nadal mam ok 2,5k hp wiec jestem bezpieczny a cubic wlacza sie wtedy prawie non-stop,do tego leczy czlonkow pt) plus mam swoje odtrutki (jak nie ma bisza albo se jest zajety to swietna sprawa),mniejsza podatnosc na stuna i wlasny heal plus storm cubic i z odpowiednimi buffkami prawie ciagle kryty (jestem w stanie dosc dlugo utrzymac na sobie aggro w katkach przy 1-razowym uzyciu hate'a,nawet do smierci mobka) pozwala mi stwierdzic jednoznacznie ze tk to najlepszy wybor na raid czy wieksze pt lub traina,na mniejsze pt lepszy moze byc sk (ew da z panterka) ze wzgledu na wiekszy dam jaki zadaje,oba elfie tanki sa najlepszym wyborem na rb natomiast na undeadow dobry bedzie palek (chociaz tk ma holy armor i moze rootowac undeadow za pomoca holy aura,wiec moze tez palka zastapic na takim tankowaniu)...jedyna wyzszosc ludzkich tankow to hp ale jak masz dobrego healera to przestaje to byc juz wazne...natomiast stwierdzenie tank na pvp-heh,tk tylko troche wolniej od sk ubije lucznika czy daggera,zaden tank nie ubije sprawnego i dobrego w pvp nukera,ew pvp z melee wskazuja na przewage sk i da nad palkiem i tk.
PS:Ryltar,dzieki za te rozpiske skilli,na razie sam sprobuje rozszyfrowac te magiczne formulki ale jak nie dam rady to cie poprosze o pomoc :P
PS2:tak,jestem maniakiem TK ale w przeciwienstwie do Archera/Thorina nie uwazam jakboy TK byl swietny we wszystkim,wystarczy mi ze jest uber tankiem (dla mnie okreslenie tank oznacza postac defensywna),co wiecej zamierzam po zrobieniu 3-ciej profki zaopatrzec sie w dye -str+dex+con i bron z health,bedzie wtedy zgoda z moim Title-JagdPanzer :D i twedy Baium bedzie moj muahahahahahaha  :evil: :evil:  :elf_1_1:

bula

Maly offtop  :D

Dev ja poprostu mialem szczescie ze 3/4 populacji serwera poszlo na siege ^^, a na olimpiadzie pozostawali tylko nukerzy i lucznicy  :P
A co do OL trafilem tylko raz...i oczywiscie przegralem  :x

Ryltar

Dobra teraz zaczniemy udowadniac ze elfy tez maja duzo HP i jedziemy:

"Dawno dawno temu byl Shillien Knight o imieniu Ryltar ktory ownowal kazdego...nie to nie to..."

"Dawno dawno temu powstal program o nazwie L2 Guru Calculator gdzie mozna bylo sobie obliczyc statystyki postaci".

No to jedziemy.
KAzdego tanka uzbrajam w:
Caly IC,Teteossian,FB z Focus,daje raid buffy(nie daje CoV) oraz self buffy i toggle.Dye Dajmy im +5 con -5 str(chce pokazac roznice w hp glownie).

Hell Knight:
HP   12021      CP   3298
MP   2229         
P.Atk.   935      M.Atk.   241
P.Def.   2867      M.Def.   1310
Accuracy   113      Evasion   95
Critical   283      Speed   164
Atk. Spd.   751      Casting Spd.   213

Phonix Knight:
HP   12021      CP   3298
MP   2229         
P.Atk.   935      M.Atk.   241
P.Def.   2867      M.Def.   1310
Accuracy   113      Evasion   95
Critical   283      Speed   164
Atk. Spd.   751      Casting Spd.   213

Eva Templar:
HP   10821      CP   2956
MP   2261         
P.Atk.   856      M.Atk.   265
P.Def.   2839      M.Def.   1329
Accuracy   116      Evasion   104
Critical   292      Speed   180
Atk. Spd.   786      Casting Spd.   249

Shillien Templar:
HP   10213      CP   2782
MP   2261         
P.Atk.   957      M.Atk.   285
P.Def.   2839      M.Def.   1329
Accuracy   115      Evasion   103
Critical   290      Speed   175
Atk. Spd.   779      Casting Spd.   226

Roznice w HP:
HK i PK=0 wszystko maja takie same.
HK i ET=1200
PK i ET=1200
HK i ST=1808
PK i ST=1808
ST i ET=808

Roznice w P.Def:
ST/ET i HK/PK=CALE 28

Roznice w Bloku Tarcza:
ST/ET i HK/PK=23%

Jak widac na full buffie maksymalna roznica w HP wynosi 1808 a najmniejsza 808.Dalej roznica w P.defie jest smieszna poprostu bo wynosi 28(elfy maja GS).No i blok tarcza...niby to jest tylko 23% ale taka wartosc z bonusow osiaga sie przy okolo 41-42 DEX a to jest duzo.Wiec jezeli patrzac to elfy nie sa kiepskimi tankami bo blokuja kazdy atak i maja wieksza szanse an exellent(czy jak tam sie pisze) a p.def o roznicy 28 to moze zmniejszy dmg o 1-3 pkt.Wiec nie gadac ze Ten czy tamten tank jest lepszy bo akzdy nadaje sie roznych sytuacji a jak juz kiedys mowilem na fullbuffie roznice miedzy tankami sa minimalne.

echoes

i tak elfy rox ^^
jak dla mnie najwazniejsza statystyka to blok tarcza,elfy latwiutko przegonia ludzi w p defie jak odpala guard stance no i majac wyzszy at speed czesciej odpalaja im sie cubici a cubic to taki handicap ;] (np panterke ubijesz a strom czy vampire cuba juz nie :P) wiec ta niezbyt duza (na tym poziomie i przy takiej  ilosci hp i w zwiazku z tym ze na takim poziomie tanki lataja solo tylko na high ratach twierdze ze 1,8k hp to niezbyt duza roznica) w hp szybko sie niweluje...fakt,kazdy tank ma inne zastosowania,chociaz z takich stricte defensywnych zadan najslabiej moim skromnym zdaniem wywiazuje sie da a najlepiej tk,ale tak jak kiedys bylo to powiedziane wielokrotnie-wszystko zalezy od gracza,bycie tankiem to nie bezmyslne spamowanie agro,wymaga masy wiedzy i refleksu,w koncu w twoich rekach pozostaje "zycie" postaci twoich kumpli czy sukces calego raidu... ogolnie tank to chyba najtrudniejsza w prowadzeniu postac w l2,ze wzgledu na zlozonosc calego systemu tankowania... nooo moze jeszcze healer musi sie ograniac bardziej niz inni ;]

Ryltar

Cytati tak elfy rox ^^
jak dla mnie najwazniejsza statystyka to blok tarcza

Dokladnie dla mnie liczy sie szybkosc i blok tarcza a nie ze mam 14k hp i laduja we mnie wszystkim...taki mam styl gry wole byc szybki i doganiac kazdego i przy tym miec genialny blok.

Cytatale tak jak kiedys bylo to powiedziane wielokrotnie-wszystko zalezy od gracza,bycie tankiem to nie bezmyslne spamowanie agro,wymaga masy wiedzy i refleksu,w koncu w twoich rekach pozostaje "zycie" postaci twoich kumpli czy sukces calego raidu... ogolnie tank to chyba najtrudniejsza w prowadzeniu postac w l2,ze wzgledu na zlozonosc calego systemu tankowania...

Taa...pamietac co jest aggro a co jest social z tym a z tym nie itd.Czasami to mi sie moby wala przez to ze tyle trzeba zapamietac ^^ Chociaz ja zanim sie gdzies wybiore to sprawdzam jakims Drop Calculatorem co moge tam spotkac aggro.

Echoes wbij sie na Abyss x300 to sie potluczemy i sobie ET zrobisz ^^

NightBird

dzieki Ryltar ze mnie uswiadomiles...
cale zycie bylem przekonany ze to CON odpowiada za p.def :]
Lineage SINCE 2005 !

Classic club - Dion x3
NightBird -  [lvl.x]

echoes

Dokladnie-szybkosc,precyzja,blok,to jest to co czyni postac idealna dla mnie (ew jak lucznik to mozna wyjac z tego zestawienia blok :P ) a nie tona hp :D co do social/aggro/passive to tam gdzie expie mam juz obcykane mobki (solo-forrest of death,pt-ToI 9,10,11 i Dark Omen plus Varka :P ) chociaz wiadomo jak to jest,wystarczy pomylic odleglosci i nagle masz caly pokoj wq..onych mobkow na sobie,to sa chwile kiedy czlowiek zaczyna doceniac bycie tankiem :D baaa,odkad pamietam grywalem tego typu postaciami w rpg i cRpg (Neverwinter-polelf palladyn,BG 1&2 palladyn lub elf woj,w gothicu 2 poszedlem na pallka etc :D ) bo tanki i ich odpowiedniki sa dabest :) a co do abbys 300x...da sie tam kupic marki na 1 i 2 profke?bo przy takich ratach jakbym mial bic quest mobki to bym se na nich nabil 60-ty lev i nadal bym questow nie mial zrobionych :P musze jeszcze poszukac jak dokladnie odpalic 2 serwer,bom ciemny w takich sprawach :D ale jak cos to pm cie tu na forum co to byc mi jakowys IC i FB zalatwil :D

Ryltar

Na 1 i 2 kupisz tylko na 3 musisz miec zrobionego questa(wlasciwie to questy -_-).

echoes

taaa wiem wlasnie je robie na epi :D

echoes

mistrzu ryltarze,NM heavy to dobry set dla mnie? :P dark legion juz jest ;] wiem ze na raid buffkach i tak bede mial 100% bloku w NM a DC to straszna lipa bo koszt zlozenia dc i niewielkie bonusy wzgledem dooma dyskwalifikuja te zbroje..doradz o mistrzu joda...eee ryltar :D

Marc1n

Ja też pisałem, że NM dla TK :)
HATE ME MOAR!

echoes

ty grasz nozykiem ^_^ ok tez sadze ze NM :) powinien byc juz na 3-cia profke gotowy,czas sie pobawic w manor :D thnx :)

Marc1n

Hmm, moge uzasadnić dlaczego. NM jest mniej defensywne niz DC, rozumiem, że mają Eva's Templara chciałbyś coś pokombinować w PvP, a potem pewnie Olimpiada. Ze względu, że SK bazuje IMHO na magii, nie musi mięc jako takiego P.atk, Ty jednak niestety/stety musisz, bo jedynym twoim czarem to chyba są Cubici i... Entagle :) Przynajmniej w C4... NM nie zabiera od STR...a dodaje jeszcze 4% do P.atk bodajże więc nie jest źle :)
HATE ME MOAR!

echoes

podobna ilosc hp,wyzszy p att i p def w NM,dyskwalifikuja mi DC kompletnie (a te 9% roznicy w bloku zniweluje sobie buffkami,poza tym 5% RD to tez cos ;])...tak masz racje,nie samym tankowaniem czlowiek zyje,zrobie templara i zaltawie sobie carnage (na subke bede mial ;p) to poszaleje w pvp ;] (no dobra,nie poszaleje ale to zawsze cos :D)
ps:zdaza mi sie tez ze holy aura siada,raz bylo cudownie bo akurat 2 nekrusow przelatywalo obok mnie na mass,odpalilem holy aure i zonk-summony nekrusow sa zrootowane :D wrazenia zdziwionych nekro-bezcenne :D

Marc1n

Czemu 9%, jak 18% z DC :) :?:
HATE ME MOAR!

echoes

wlasnie nie mam pojecia poslugiwalem cie calcu z l2guru ;p

Khaled

Może DC zwiększa aktualny shield rate o 18%? Czyli jak ktoś ma 50%, to DC mu właśnie o 9% by podniosło zgodnie z tą logiką. Tyle że dotąd w ten sposób o tym bonusie nie myślałem. Ale i tankiem nie gram, więc wiele do gadania nie mam ;]

Sprawdzał ktoś może kiedyś, jak sprawdza się w walce horda TK?

echoes

wszystkie bonusy setowe podnosza %-towo szanse,a nie dodaja sie do szansy wiec jest tak jak mowisz...
jakby sie sprawowala?zrob pt tk+sws+bd,daj im luki i naslij na wroga w katki i zobaczysz ;)
wyobrazic sobie latwo ;)

Ryltar

CytatDC to straszna lipa bo koszt zlozenia dc i niewielkie bonusy wzgledem dooma dyskwalifikuja te zbroje..doradz o mistrzu joda...eee ryltar

Pamietaj ze TK moze sie leczyc a +4% heal wyleczonego +30% z ToL moze dac niezlego bonusa do HP :P
Ogolnie to widzialem tylko SwS w NM Heavy a ET i kilku TK widzialem w DC.

CytatZe względu, że SK bazuje IMHO na magii, nie musi mięc jako takiego P.atk

Moglem ci nagrac filmik jak w MJ i +3 STR robie ze Strykiem(Bula) kuku 3 nekrusom a oni wala mnie po 300-400 dmg a ja ich za 200-1200 ^^

Ostatni SK walcze jak ja to nazywam "na TK" czyli odpalam GS i SF,daje Hex,PB i wale Sting :P Gladowie tak padaja :D

Nie wiem,mnie NM wkurza bo mi zabiera DEX a ja jestem zdania ze elfy bazuja na dexie,szybkosci i bloku tarcza.Jezeli nie masz pewnosci jaki set lepszy wejdz sobie na Abyss x300 i sprawdz obydwa sety,pozycze ci moj NM(bo mam MJ i NM) i kupisz sobie DC i zobaczysz w czym ci sie lepiej walczy :P

bula

"Moglem ci nagrac filmik jak w MJ i +3 STR robie ze Strykiem(Bula) kuku 3 nekrusom a oni wala mnie po 300-400 dmg a ja ich za 200-1200 ^^"
Nie pamietam tego O.0 :D

echoes

mam pewna watpliwosc...czy w c5 bonusy setowe sie pozmienialy? :P bo mam wrazenie jakby sa nieco inne na l2.com niz byly :D pomine oczywiscie ze juz nie moge dodac dye na wit na calcu :D
z jednej strony w dc mam lepszy blok tarcza (o 9%) i ten heal
za to w NM mam RD,wyzszy p def i wyzszy p att...
co do wejscia na abbys :D chyba musze tak zrobic,bo brakuje mi ogrania w pvp :P
a w ogóle to IC FTW ^^
a decyzje jakas musze podjac,z tym ze jak zaczne skladac dc to mnie pare osob w klanie znienawidzi bo na NM bylbym jedyny a na DC duzo chetnych :D
EDIT: chodzi o to zeby byl to uniwersalny set,i na pvp i na np rb...nie moge miec 2-3 setow,EPI to za mlody serwer i jak np przelatuje przez giran to slysze "oooo Dark Legion,o kurde :D" (tych zabawek na epi jest moze ze 3,rozumiecie wiec ze musze wybrac jeden set A w ktorym bede latal do end game ,no chyba ze bedzie fuxior na rb i poleci caly secik IC :D )

Marc1n

Kalkulator na L2guru niektórych rzeczy dobrze nie liczy, dlatego defense rate kiedys był na głównej stronie, a teraz jest w zakładce combat, którą dopracowują. Dlatego raz mam 22% z DC, raz 6%...coś im sie jebie, albo wzory są niesamowicie niesamowite...
IMHO NM. TK i tak nie ma na co MP wydawać, na Guard Stance w NM też ma 100% shield defense rate...no i NM ładnie wygląda :)
HATE ME MOAR!